Kristian Karlsson har hängivit sig till äppelodling i 25 år och frun Annika Karlsson har varit med på heltid i snart femton år. Emellan dem finns det ett tiotal generationer som odlat bakåt i historien och tillsammans driver de Karl–Ers frukt i Tjudö i Finström.
På ägorna har de sammanlagt 110.000 äppelträd med ett tjugotal olika sorter, 13.000 päronträd och utöver det dessutom jordgubbar. De säljer till butiker på Åland och Finland men är kanske bland gemene man bäst kända för sin äppeljuice på kartong.
När Ålandstidningen kommer på besök till sorterings– och packningsanläggningen i Tjudö är man inne på andra veckan av skördande för året.
– Vi fick börja tidigare än vad vi trodde. Den här värmen som har varit har inte varit bra för några växter, de sommarfrukter vi skördar nu är mindre än vanligt men måste skördas innan de faller från träden, säger Kristian Karlsson.
– När temperaturen kommer över en viss gräns så utvecklas inte frukterna mer, som det är nu, kring 20 grader, det är växarväder.
Sämre höst, bättre vinter
Värmen som varit påverkar äpplena på flera sätt, och alla är inte negativa. När det är så varmt som det varit i sommar får äpplen en fin färg och sockerhalten blir högre.
– Det blir en bättre smak då. Situationen är den omvända från vad den var förra året när det hade varit en rätt dålig sommar, säger Annika Karlsson.
Hur skörden ser ut är alltid svårt att säga så här tidigt in i skördetiden men Kristian Karlsson har sina föraningar.
– Den tidiga frukten ser ut att bli lite av en besvikelse, med mindre mängder än förväntat men höst– och vinterfrukten verkar i stället bli över förväntan.
– Det är alltid svårt att säga sådant redan nu, det är egentligen först i mars som vi kan säga hur säsongen faktiskt varit.
40 personer
I början av skördetiden är det 14 personer som jobbar ute på fälten och inne i sorterings– och förpackningslokalen. Under hösten kommer det cirka 25 till och totalt blir det 40 personer som jobbar med alla stegen av processen.
– Vi har verksamhet året om egentligen. Under hösten är det plockning, sortering och packning. Under vintern blir det beskärning av träden och juicetillverkning, på våren planterar vi nytt och på sommaren har vi jordgubbarna.
Sorteringsprocessen är i dagsläget till viss del automatiserad men ännu är det människor som sköter merparten av arbetet.
Efter att äpplena plockats förs de in till ett kylrum där de stannar i ett dygn. Sedan hamnar de i vatten och sköljs av innan en dator tar bilder på äpplet och efter det sorterar upp dem efter storlek på ett rullband. Här kommer människorna in igen. Vid rullbanden sorterar ett antal personer ut de äppel som ser bra ut från de med skavanker.
– Av de äppel som är för små eller har skavanker gör vi juicen. Det blir en helhet och cirkulärt, vi och andra odlare som kör hit sina äpplen slipper att slänga äppel som inte kan säljas annars.
Många faktorer
Ute på äppelfältet där allt började för 25 år sedan står ett tiotal äppelplockare och plockar de tidigaste äpplena av sorten Geneva Early.
– Det var här vi började med 500 stycken träd, nu har vi 111.000, berättar Kristian Karlsson.
Sorten är, som namnet antyder, en tidig sort. Äpplena är små och röda men efter helgens stormar har en stor del redan blåst ner från grenarna och ligger på marken.
– Det är en sort som brådmognar snabbt och faller från grenarna när de blir färdiga, berättar Annika Karlsson.
Äppelsorter kommer det hela tiden nya av och från försäljarna i Belgien och rådgivaren i Holland får paret Karlsson konstant tips och idéer om det senaste som borde provas.
– Det är många saker som måste klaffa för att en äppelsort ska funka här på Åland. De ska klara av klimatet, bli tillräckligt mycket, komma vid rätt tidpunkt och så klart smaka gott för kunderna, säger Kristian Karlsson.
– Sen är det dessutom vädrets makter som är svåra att påverka, fyller Annika Karlsson i.
Främst går de åländska äpplena på export till Finland men en liten del säljs även i de åländska matbutikerna.
– Det är ett bra sätt att direkt få respons på en äppelsort. Folk tittar, smakar och säger vad de tycker, säger Annika Karlsson.
Otto Johansson