Ålandstidningen berättade i september att Mariehamns hamn vänt sig till Ålands tingsrätt för att komma till ett avslut i tvisten med Italian Food, som ägs av Giuseppe Greco. I sina yrkanden framförde hamnbolaget att man vill kunna vräka bolaget och skrota fartyget om inte Italian Food själv avlägsnar restaurangbåten från kajen i Östra hamnen.
En muntlig förberedelse hölls den 15 oktober och sedan dess har parterna varit i kontakt med varandra utan att nå en förlikning. Förberedelserna avslutades i går med några mindre justeringar, bland annat meddelade Italian Food att man avstår sitt genkäromål med yrkanden på 50.000 euro för trakasserier man anser sig ha utsatts för av hamnbolaget. Behandlingen av tvisten övergick därefter i huvudförhandling.
Hamnbolaget vill fortsättningsvis att tingsrätten ålägger Italian Food att omedelbart föra bort fartyget och överlåta området till Mariehamns hamn. Om Italian Food inte själv gör det vill hamnbolaget göra det på Italian Foods bekostnad.
Stora risker
Ett problem med bortförseln av fartyget är att Mariehamns hamn anser att det är i dåligt skick och att sjödugligheten kan ifrågasättas. Under onsdagens huvudförhandling påpekar man därför att bortförseln av fartyget är förknippat med stora risker som hamnbolaget inte är beredda att ta. I första hand vill man därför ges möjlighet att skrota fartyget.
Hamnbolaget yrkar också på ersättning för den tid som restaurangbåten varit förtöjd vid platsen men inte betalat någon arrendeavgift för, det vill säga från och med januari i år.
Arrendeavtalet sades ursprungligen upp i november 2018 och upphörde gälla den sista maj 2019. Italien Food betalade ändå hyran under resterande del av 2019, men upphörde alltså vid årsskiftet.
Under rättegången säger Giuseppe Greco att han vill betala det belopp bolaget är skyldiga hamnbolaget men endast om han och fartyget får bli kvar vid kajen i Östra hamnen.
Han meddelade också att bolaget inte har ekonomiska möjligheter att föra bort fartyget.
Personliga orsaker
Giuseppe Greco framhåller under rättegången också att han vid flera tillfällen försökt flytta fartyget, men att det inte varit möjligt. Det närmaste han kom var ett avtal i Pargas 2019.
– Men efter allt prat om fartyget och dess dåliga skick gick det inte att genomföra.
Själv menar han att fartyget är i gott skick.
– Jag har genom åren gjort mycket för att rusta upp fartyget och jag har ägnat mitt liv till den här båten. Och nu vill hamnbolaget skrota den. Jag tycker det är fel.
Under rättegången framhåller han också att eftersom fartyget finns med i fartygsregistret borde det har rät till en kajplats, och att avtalet inte sagts upp på grund av ekonomiska orsaker.
– Det är något personligt. Det är det vi motsätter oss.
Flera orsaker
Mariehamns hamn å sin sida framhöll under rättegången att båda parter haft rätt att säga upp avtalet när de velat, och att orsakerna till att man från hamnens sida gjorde det var flera. Bland annat eftersom verksamheten vid tidpunkten för uppsägningen upphört och eftersom man varit oroliga för fartygets skick.
Kevin Eriksson