Anders Eriksson är ordförande i Ålands delegation i Nordiska rådet. Under Nordiska rådets möte i Köpenhamn den 27–28 januari agerade han i frågan om tidsomställningen mellan sommar och vinter. Ett förslag om att slopa omställningen är aktuellt inom EU. Varje medlemsstat ska därför ta ställning till vilken tid man vill ha som sitt lands normaltid.
– Senast i april 2020 är det tänkt att regeringarna ska välja vintertid eller sommartid, säger Anders Eriksson.
Men det har gått upp för många länder att frågan är komplicerad, särskilt om grannländerna gör ett annat val och får en annan tid.
– Därför har man börjat prata om att det behövs konsekvensbedömningar av det här.
Uttalande
Inom Nordiska rådet finns ett förslag om att de nordiska länderna ska låta en harmonisering av tidszonerna väga tyngst när tidsomställningen försvinner, för att få så liten tidsdifferens mellan länderna som möjlig.
Under mötet i Köpenhamn togs ärendet upp i utskottet för tillväxt och utveckling, i vilket Anders Eriksson ingår. Han föreslog, och fick igenom, ett uttalande från utskottet om att länderna runt Östersjön bör ha samma tid.
– Jag fick utskotten med på att skicka brev till regeringarna och be dem fatta beslut som leder till en gemensam tidszon runt Östersjön.
Två timmar
Om Sverige väljer vintertid och Finland sommartid skulle det kunna bli en tidskillnad på två timmar mellan länderna.
Men från Finlands sida har vintertid förespråkats av folkhälsoskäl. Beroende på vad Sverige väljer skulle tidsskillnaden i så fall fortsätta att vara en timme eller så skulle Finland och Sverige få samma tid.
– En gemensam tid runt hela Östersjön är det optimala, även när det gäller frågan om gränshinder, säger Anders Eriksson.
Anna Jakobsson