Sången och musiken har sedan länge legat Albin Jansson varmt om hjärtat. Han var runt 11 år gammal när han började ta sånglektioner, men intresset för operasång, som är det han i nuläget satsar på, kom i ett senare skede. Han minns tillbaka till år 2014 då han var 14 år och såg gruppen Il Divo spela på Andersudde, och beskriver upplevelsen som magisk.
– De sjöng ”Time to say goodbye” och jag sa efteråt till mina föräldrar att jag ville sjunga den låten när jag går ut högstadiet. De var väldigt skeptiska, men det blev ändå på den vägen och det var så jag började sjunga opera, säger han.
Direkt efter gymnasiet ville han söka sig vidare till yrkesutbildningar inom operasång. Av en slump hamnade han in på Glasgow i Skottland och The Royal Conservatoire of Scotland som är rankad som en världens tio bästa musikskolor.
– Jag åkte till Glasgow för att lite känna in staden och se vad jag tyckte om Skottland och jag trivdes väldigt bra där. Auditionen var en tvåstegsaudition, där jag både fick skicka in videor där jag sjöng och uppträda inför en jury, säger han.
Av ungefär 500 sökande till linjen för klassisk sång var han en av dem som knep de 18 platser som fanns.
– Det kändes jättehäftigt, jag var så stolt och kände att nu ska jag verkligen satsa på det här, säger han.
Att satsa på operasången var nämligen ingen självklarhet för honom, men tack vare stöttande föräldrar som uppmanat honom att göra det han brinner för kände han att det var värt ett försök i alla fall.
Hög kvalité men dyr
Albin Jansson beskriver skolan som högkvalitativ med väldigt duktiga lärare.
– Jag har haft förmånen att ha två lärare som varit väldigt kunniga och också flexibla i sitt lärande. När jag dessutom här på Åland har min sånglärare Christian Juslin kan det lätt bli för många kockar som ska säga sitt, men jag upplever det som att jag får väldigt mycket kunskap och utvecklas mycket.
Utbildningen är antingen tre eller fyra år och motsvarar en Bachelor-examen. Om man går på fyra år får man en så kallad Bachelor with Honours, vilket Albin Jansson har valt att göra. Nu har han bara det sista året kvar innan han kan titulera sig som utbildad operasångare.
– Jag har verkligen fått lära mig hur man sjunger och hur man kan utveckla sin röst. Men jag har även fått förståelse för hur tuff den här branschen är, man kan nästan likna det med en elitidrott. Man måste ständigt fokusera på att ta hand om sin kropp och röst, träna, stretcha, gå på fysioterapi och yoga, men det är också viktigt att ta hand om sin sömn och den mentala hälsan, säger han.
En lite mindre bra sak med att studera utomlands är de höga kostnaderna. Att resa hem till Åland och tillbaka är inte det billigaste, och dessutom kostar studierna och att bo i Glasgow en del.
– Jag blev nyligen tilldelad stipendium av Ålands musikinstitut samt ur Julius Sundbloms stiftelse som jag är väldigt ärad och tacksam över. Det blir rätt mycket resor både privat och studiemässigt, så det går nog åt en hel del pengar för resande, säger han.
Han har dock haft turen att få själva studierna betalda av skolan, då de betalar utbildningen för de studerande som kommer från Europa. Hans årskurs var dock den sista som fick den här möjligheten.
– En svensk tjej som började ett år efter mig behövde betala ungefär 16.000 euro per termin, så det är verkligen inte billigt, säger han.
Tacksam över småskaligheten
Albin Jansson beskriver också sin tacksamhet över den åländska småskaligheten som gjort att han fått kontakt med många av de åländska operasångarna och fått delta i flertalet projekt. Bland annat har han kunnat ses i Djävulsdansen, Ålands operafestival, My fair lady och Sound of Music.
– Operasångarna från Åland har verkligen tagit mig under sina vingar och hjälpt, stöttat och kommit med tips, det betyder väldigt mycket och gjort att jag utvecklats mycket, säger han.
Om han får drömma fritt om framtiden vill han gärna stå på de stora operascenerna och sjunga, såsom på Covent Garden, Metropolitan och La Scala, och att få resa runt i olika länder och sjunga. Han kan absolut se sig som frilansare med en fast punkt på Åland, eller åtminstone en stuga att komma till ibland.
– Åland känns som hemma där man kan få slappna av och bara vara. Det behöver man ibland, säger han.
Även om han fått höra mycket lovord om sin sång försöker han att vara så ödmjuk han kan inför konsten.
– Det är klart att man blir glad att få höra att man har talang, men samtidigt får man inte låta det stiga en över huvudet. Man måste fortfarande öva hela tiden och jobba på att utvecklas. Sen får man se hur långt man kommer, säger han.
Fullspäckad sommar
Sommaren präglas till stor del av sångövning för Albin Jansson. Han har nämligen tagit sig till semifinal i den prestigefyllda finska sångtävlingen Timo Mustakallio som är för klassiska sångare under 26 år.
– Det har varit på tal några år att jag skulle delta, men jag har inte riktigt känt mig redo förrän nu, säger han.
I kvartsfinalen, som hölls på Alexandersteatern i Helsingfors, fick 30 personer av de som tagit sig igenom uttagningarna sjunga för en jury som sedan valde ut 16 stycken av dessa till semifinalen. Den hålls i Nyslott den 16 juli, då även finalen ordnas. De som kommer topp tre i finalen får som pris att delta i en operakonsert, medan vinnaren får en roll i en opera som sätts upp i Nyslott samt en summa på 15.000 euro.
– Visst skulle det vara häftigt att ta sig till final och kanske till och med vinna. Jag har övat väldigt mycket inför det här och jag har en bra känsla. Särskilt stort har fokuset varit på att bygga upp en stadig grund och jag hoppas att det går hem, säger han.
Utöver detta kommer han som tidigare somrar att jobba med Rockoff festivalen, delta i diverse projekt såsom Operafestivalen på Åland, samt tillbringa tid på stugan ute på Föglö.
– Jag försöker åka ut dit så ofta jag kan, säger han.
I höst deltar han även i semifinalen i sångtävlingen Havets röst där han har äran att representera Åland.
– Det ska bli väldigt spännande, jag ser verkligen fram emot det, säger han.