Byggnadsinspektör Erik Nordback föreslog polisanmälan som åtgärd redan inför byggnadstekniska nämndens möte i torsdags, men då bordlades den inte helt okomplicerade frågan.
”Utgående från anläggningens volym, storlek och miljöpåverkan bör denna konstruktion anses vara bygglovspliktig” skriver Erik Nordback, som under våren har inspekterat byggplatsen vid två tillfällen, i beredningen.
Enligt honom är det en så kallad plansilo, eller i vart fall en konstruktion som enligt byggnadslagen bör behandlas som en sådan, som har uppförts i Gunnarsby.
– Byggherren kallar anläggningen för ett ”mottagningsfack”, men konstruktionen är densamma som en sådan plansilo som jordbrukare använder till att förvara bland annat ensilage. Och för sådana krävs det i Sund bygglov enligt de senaste 25 årens praxis.
– Vi kan inte gärna behandla liknande konstruktioner olika, bara för att olika byggherrar kallar dem för olika saker, säger Erik Nordback.
”Råder i praktiken byggförbud”
Den sedan länge planerade byggnationen, som utförs för att kompostanläggningen ska uppfylla EU-regelverkets krav på hantering av slaktavfall, är välkänd i byggnadstekniska nämnden. I vintras beslutade ledamöterna att det miljötillstånd som ÅMHM hade utfärdat för komposten skulle räcka som underlag för att bevilja bygglov på det oplanerade området.
– Men miljötillståndet upphävdes av förvaltningsdomstolen i februari, och sedan dess råder det enligt min uppfattning i praktiken byggförbud på området, säger Erik Nordback.
Han berättar att han i mars inspekterade platsen efter en anmälan om misstänkt tillståndspliktigt byggande.
– Då hade det inte hänt så mycket, men den 9 april noterade jag att bland annat cirka tre meter höga väggar hade gjutits.
Det är allmänt känt att landskapsregeringen önskar att Ålandskomposten ska färdigställa konstruktionerna, som krävs för att komposten ska uppfylla EU-regelverkets krav på hantering av slaktavfall. Men nu föreslår du alltså att komposten ska polisanmälas för att den gör just detta?
– Det här är en mycket speciell och märklig situation. Men jag måste i mitt arbete utgå från att plan- och byggnadslagen ska följas, och enligt min bedömning råder det som sagt byggförbud på området.
Erik Nordback hänvisar i beredningen till plan- och byggnadslagens 95 §, enligt vilken nämnden ska polisanmäla byggbrott ”om inte gärningen eller försummelsen med hänsyn till omständigheterna ska betraktas som ringa och det allmänna intresset inte kräver att åtal väcks”.
Robert Vickström