Efter över ett år av misslyckade försök att skapa en regeringskoalition som också har majoritet i den belgiska riksdagen finns nu ett nytt förslag på bordet: en Ålandskoalition.
Namnet har inget med Åland att göra på något annat sätt än att färgerna i Ålands flagga överensstämmer med partiernas färger.
En tidigare politisk sammansättning kallades Sverigekoalitionen av samma orsak, där liberala och flamländska Öppna VLD stod för den blå färgen, dess franska motsvarighet Reformrörelsen för den gula och korset för kristdemokraterna, även de flamländska.
Det röda i Ålandskoalitionen kommer från det socialistiska partiet Sp.a, den flamländska motsvarigheten till det betydligt större franskspråkiga PS.
Flamländska
Jan Noelmans har jobbat som tjänsteman inom offentlig sektor i tio år och sysslar nu med EU-frågor samtidigt som han är lokalpolitiker i den flamländska delen av Belgien. Han säger att det är särskilt svårt att enas om politiska koalitioner i Belgien eftersom man inte bara har de politiska partierna att ta hänsyn till utan även de språkliga motsättningarna.
– I praktiken är det regionala partier som gör upp om att forma en koalition. Just nu försöker man få med endast de flamländska socialisterna i koalitionen eftersom allt blir så mycket svårare om man dessutom måste arbeta över språkgränserna, säger han.
Reklam för Åland
Den här problematiken innebär att det inte är första gången Belgien står utan en majoritetsregering en längre tid. I december 2011 svors en regering in efter 541 dagar av förhandlingar. Det anses vara ett världsrekord.
– Jag tänker inte försöka mig på några förutsägelser den här gången. Men vi närmar oss ju rekordet för varje dag som går, säger Jan Noelmans och tillägger:
– Frågan är om namnet Ålandskoalitionen kvarstår om man lyckas bilda regering. Det skulle åtminstone vara bra reklam för Åland!
I valet 2019 fick hela tio partier mer än sex procent av väljarstödet. Det största stödet fick Nya flamländska alliansen med 16 procent och Vlaams Belang med 12 procent, bägge ansedda som nationalistiska partier från den flamländska delen av landet. Socialistiska PS blev tredje störst med 9,5 procent av väljarstödet.
Henrik Herlin