Under de närmaste dagarna förväntas det åländska labbet Bimelix få tillstånd av Institutet för hälsa och välfärd (THL) att utföra analyser av antikroppsbildning av covid-19. Orsaken till ansökan är den studie som just nu planeras av landskapsläkaren Knut Lönnroth.
– Vi hade möte om saken förra veckan när vi hade besök från THL, men det återstår ännu några delar att planera. Vi siktar på att komma i gång med studien i oktober, säger han.
Just nu är antagandet att studien ska pågå under åtminstone sex månader. Under den perioden ska deltagarna testas upprepade gånger, både för antikroppar och för pågående infektion.
– Vi kommer att bjuda in drygt 200 personer ur Ålands befolkning, och vi hoppas på att så många som möjligt vill vara med. Det är givetvis helt frivilligt, säger Knut Lönnroth.
Ett frågeformulär som utvecklats av Världshälsoorganisation ingår också i studien. Det är första gången under coronakrisen ett sådant används på svenska i Finland.
– Det har gjorts ganska många antikroppsstudier, framför allt i Helsingfors och Nyland. Det har också gjorts enkätundersökningar, men än så länge bara på finska, säger landskapsläkaren.
I samråd
Testen kommer att analyseras av Bimelix, det laboratorium som den privata sjukvårdskliniken Medimar använder för sina provtagningar. Mathias Grunér är vd för bägge bolag.
– Labbet har sin huvudverksamhet kring borreliaforskning och antikroppsanalyser, vilket gör att vi har erfarenhet av den här typen av analys. Vi kan använda samma maskin och samma teknologi, säger han.
Innan man begärde tillstånd från THL för analys av covid-antikroppar validerade man ett passande testkit genom en studie på ett urval positiva och negativa provsvar.
Mathias Grunér utesluter inte att Bimelix även kan komma att erbjuda liknande test till privatpersoner utanför studiens ramar.
– Men i ett sådant scenario att privatpersoner får testa sig så görs det i samråd med den offentliga vården, poängterar han.
Hur stor affär är den här studien för bolaget?
– Studien i sig är ingen större affär. Det handlar om några hundra prover som ska analyseras under en längre tidsperiod. Vi har redan maskiner, kunskap och personal att göra det. Sedan är det svårt att sia om hur efterfrågan skulle se ut om vi släppte erbjudandet till personer utanför studien.
Henrik Herlin