I en rapport av Ålands fredsinstitut kartläggs 25 fall där Ålandsexemplet har använts i konfliktslösningar runt om i världen. I rapporten bekräftas att Åland använts som exempel av olika aktörer bland annat i Kashmir, Cypern, Krim, Kosovo, Tibet och Zanzibar. Det åländska exemplet har varit intressant både för sin autonomi, demilitarisering och i sitt skydd av språk och kultur, skriver Ålands fredsinstitut i ett pressutskick.
– Det finns en del forskning från tidigare om det här men den har varit ganska sporadisk. Det saknades en samlad bild av var man har använt Ålandsexemplet, berättar Susann Simolin, doktorand i statsvetenskap samt forskare och informationsasvarig vid institutet.
Det är också hon som ligger bakom rapporten.
Tamilska tigrar
Susann Simolin konstaterar att Åland bland annat har fungerat som incitament att starta eller stimulera en avstannad fredsprocess, som en konkret modell för hur system och institutioner kan utformas och fungera i praktiken, som en neutral fysisk mötesplats och för att illustrera hur normer anses avgörande för framgångsrik konfliktlösning.
Susann Simolin menar att hon hittade fler fall än väntat där Åland har använt som exempel för konfliktlösning.
– Något som var lite spektakulärt var att de tamilska tigrarna från Tamil Eelam i Sri Lanka var intresserade av Åland och var på besök här. Ett annat fall gäller Acehprovinsen i Indonesien där en av förhandlarna för Acehsidan sagt i en intervju med en armerikansk forskare att den åländska självstyrelsen var en ögonöppnare för dem.
Har de fall du tittat på lyckats lösa konflikter med hjälp av Ålandsexemplet?
– Många av dem är inte lösta, men jag hittade också några fall där de som varit involverade menat att Åland har haft effekt för konfliktlösningen.
I Hongkong
Susann Simolin lyfter upp två nivåer för det åländska exemplets effekt – en nivå av modelleffekter där lagstiftningen eller myndigheterna konkret har inspirerats av det åländska exemplet, och en nivå av perspektivskiften eller ögonöppnare.
– Det är många som redan känner till att det finns en delegation i Hongkong som har inspirerats av Ålandsdelegationen, och det finns också några andra fall där man har influerats av vår självstyrelselag. Det sägs att Ålandsexemplet har inspirerat Bougainville i Papua Nya Guineas självstyrelselag i hur man förankrar den i relation till staten och vilka garantier man har, och att man i Krajina i Kroatien tog fram ett ganska långtgånget förslag på lösning inspirerat av den åländska självstyrelselagen som inte gick igenom.
Ingång i internationella kretsar
Susann Simolin poängterar ändå att det sällan handlar om fall där den åländska modellen har kopierats.
– Det ingår snarare i en större diskussion som har använts när man har försökt diskutera sig fram till olika lösningar, säger hon.
Vilken betydelse har de här upptäckterna för Ålands del?
– Det visar att Åland förekommer och lyfts fram när man diskuterar den här typen av konfliktlösande ansträngningar på ett internationellt plan. Åland är mer välkänt än man skulle kunna tro i sådana kretsar och ofta tas Ålandsexemplet upp helt oberoende av oss, också utan att Finland är inblandade. Det här kan vara en ingång för Åland i olika internationella sammanhang, för vi behöver ju också lära oss av andra. Jag har inte tittat så mycket på andra etablerade självstyrda områden som till exempel Färöarna eller Baskien och där finns ännu mer av intresse som kan vara relaterat eftersom informationen förmedlas åt båda håll mellan den här typen av autonomier på ett helt annat sätt än när det gäller ett område som ännu inte är självstyrt.
Jorunn Lavonius