Till mötets ordförande utsågs Johannes Eriksson och till sekreterare folkhögskolans rektor Theodor Bertell. På mötets agenda stod två ärenden, men inget av dem hade något med brandkårer att göra.
Den första paragrafen gällde de ryska soldaterna som fanns på Åland. Man beslöt att göra en hemställan till Finlands senat om att den ryska militären ”blefve från öarna aflägsnad eller åtminstone ersättas med sådana trupper hos hvilka ett spår af disciplin ännu kvarlefde.” Ett liknande beslut hade fattats vid en stämma i folkhögskolan en dryg vecka tidigare.
Det är det andra ärendet som gör mötet historiskt.
Återföreningstanken dryftades för första gången i en vidare krets. Mötesdeltagarna beslöt enhälligt att sända en deputation till Stockholm för att meddela den svenska regeringen och riksdagen att den åländska befolkningen önskade sina öars förening med Sverige.
Detta står att läsa i det officiella protokollet som infördes i Finströms kommuns protokollbok.
Ögonvittnesskildring
Det finns också en ögonvittnesskildring av händelsen. Det är Finströmsbonden Johan Jansson som senare i sin dagbok bland annat antecknade: ”Ordföranden uppläste en skrivelse från Stockholm som var en uppmaning att hålla vaken med ett protokoll från ålänningarna till konungen om återförening” och vidare: ”Diskussionen blev omfattande, men ingen nämnde ett ord varifrån kostnader till förverkligande av företaget ifråga. Det visste ordföranden, som yttrade: Men pengar då? Det var en hederlig bonde från Jomala som inföll: (Till) detta kommer nog pengar alltid att finnas.”
Detta interkommunala möte har betraktats som ytterst viktigt eftersom det otvetydigt visade att man från åländsk sida aktualiserade förening med Sverige innan Finland hade blivit en självständig stat. Det skulle därför senare anföras som argument mot den finländska synen att Ålandsfrågan var en intern angelägenhet.
Problem med ryska soldater
Vad är bakgrunden till detta möte?
Året 1917 hade varit synnerligen dramatiskt. I Europa rasade världskriget på sitt fjärde år. Miljontals soldater stupade i skyttegravarna och på haven drunknade tusentals sjömän och civila till följd av torpeder. För Ryssland gick kriget dåligt. I samband med den så kallade marsrevolutionen störtades tsaren. Detta gav upphov till oroligheter och närapå anarki i det ryska riket.
I Finland intensifierades strävandena att lossa banden till Ryssland. Oroligheterna drabbade även Åland. Här fanns som mest uppemot 8.000 ryska soldater. Dessa hade befälet tidigare hållit relativt god pli på, men efter marsrevolutionen tilltog disciplinlösheten. Den 11 augusti, en dryg vecka före återföreningsmötet, vände sig förtvivlade åländska kommunalmän till Finlands senat och räknade upp en rad missförhållanden som de ryska soldaterna orsakade:
Skogsbränder uppstod och byggnader fattade eld till följd av soldaternas vårdslöshet. Antalet inbrott ökade. Fiskeredskap tjuvvittjades och kor tjuvmjölkades. Potatisland och fruktträdgårdar plundrades. Kvinnor trakasserades, män misshandlades eller fördes bort, ja till och med mord förekom.
Hoppades på hjälp från Tyskland
Samtidigt hade Rysslands motgångar i kriget och kaoset som tsarens fall orsakade öppnat nya möjligheter för Åland. En liten krets ålänningar började under våren i hemlighet diskutera Ålands framtid. De menade att ålänningarna inte passivt kunde åse vart världskrigets kastvindar förde Åland. De ville vara med och forma Ålands öde. Flera av dem hade engagerat sig i den så kallade jägarrörelsen vars mål var att med tysk hjälp frigöra Finland från det ryska imperiet.
Kärnan i denna aktivistgrupp var Mariehamns ordningsman Carl Björkman, bönderna Johannes Eriksson och Johan Jansson och arrendatorn vid Grelsby kungsgård Gösta Lindeman. Dessa stod i nära kontakt med de unga studenterna och jägarna Nandor Stenlid och Jan Sundberg som mestadels vistades i Stockholm.
Risk för förfinskning
Diskussionerna ledde fram till att det bästa för Åland vore en återförening med moderlandet Sverige. Några protokoll från dessa hemliga träffar finns av naturliga skäl inte, men senare brev från Nandor Stenlid och Jan Sundberg kan kasta ljus över hur resonemanget fördes. Tre framtidsscenarier diskuterades:
1. Åland skulle ingå i ett självständigt Finland
2. Åland skulle bli ett internationellt territorium
3. Åland skulle förenas med konungariket Sverige
Det första alternativet som låg närmast till hands innebar enligt gruppen stora risker. Finlands ställning som självständig stat skulle vara osäker och Åland riskerade att utsättas för förfinskningstryck som ett svenskspråkigt område i den finska nationalstaten.
Det andra alternativet var än otryggare: Åland kunde bli en kastboll i Östersjöstaternas strategiska spel.
Förening med Sverige däremot framstod som en trygg lösning både säkerhetsmässigt och språkligt. Dessutom räknade man med att speciellt omhuldas av sin nya husbonde för att kompensera skilsmässan från Finland.
Svalt svenskt intresse
Alla källor pekar på att Nandor Stenlid inledningsvis var den mest pådrivande återföreningsförespråkaren. Vid ett möte med aktivisterna på Grelsby kungsgård i april fick han grönt ljus för att omsätta de lösa diskussionerna i handling. Hans uppdrag var att sondera hur ledande svenska politiker skulle ställa sig till ett förvärv av Åland.
Stenlid fick till stånd ett möte med den inflytelserike liberale riksdagsmannen Nils Edén, vars inställning han dock beskriver som ”så avkylande som möjligt”. Edén var skeptisk till svenska anspråk på Åland av tre skäl. Det skulle innebära konflikt med för det första Ryssland som då ännu var någorlunda militärt starkt, för det andra med Rysslands allierade, alltså England och Frankrike och för det tredje med ett framtida eventuellt självständigt Finland. Åland i svensk ägo skulle dessutom alltid bli utsatt för tryck österifrån, menade Edén. (Edén som ju senare blev Sveriges statsminister kom snart att snart ändra uppfattning.)
Ingen samhörighet med Finland
Nandor Stenlid lät sig ingalunda nedslås. Han fortsatte sin verksamhet i Stockholm. Speciellt i vänsterkretsar var man tveksam till en svensk Ålandsaktion så länge ålänningarna själva inte uttryckt någon vilja till återförening. Den socialdemokratiske partiledaren Hjalmar Branting skrev under sommaren i Social-Demokraten:
”Mig veterligen har hos Ålands befolkning aldrig ens en tanke varit framme på annat än fortsatt anslutning till det finska samhälle de helt tillhöra och den ryska revolutionsregeringen håller hårt på att intet lösryckande av en befolkning och överförande till en främmande makt får ske mot befolkningens vilja”.
Stenlid svarade i en insändare att ålänningarna aldrig utvecklat någon samhörighet med den finska nationen och att deras patriotism hade varit varken svensk eller finsk utan helt enkelt åländsk, och fortsatte:
”Men om man frågade ålänningarna själva – vilket man ännu inte gjort – om de hellre ville höra till Sverige eller Finland så skulle inte många tveka att välja Sverige”.
Han hade vid det laget redan sänt ett – numera tyvärr försvunnet – brev till Björkman där han uppmanade de åländska aktivisterna att ordna ett representativt möte där ålänningarna skulle vända sig Sveriges regering och begära återförening.
Möte i Helsingfors
Att denna tanke omfattades av den hemliga aktivistgruppen visas av att Gösta Lindeman vid ett möte i hotell Fennia i Helsingfors i maj presenterade den för ålänningar i huvudstaden. Helsingforsålänningarna ska ha givit sitt bifall till förslaget. Vilka dessa ålänningar var framgår dessvärre inte av källorna, men att Ålands lantdagsman Julius Sundblom var en av dem är ingen vild gissning.
Hur som helst talar det mesta för att det var Stenlids brev till Björkman som satte i gång förberedelserna inför återföreningsmötet den 20 augusti. Den folklige Johannes Eriksson som hade ett stort socialt nätverk över hela Åland var förmodligen den som kontaktade mötesdeltagarna.
Det var enligt denna tolkning Stenlids brev som Johan Jansson syftade på då han i sin dagbok noterade att en skrivelse från Stockholm lästes upp på mötet.
Alla inte representerade
Men återspeglade det historiska mötesbeslutet verkligen den åländska befolkningens vilja?
Det interkommunala mötets representativitet har på goda grunder ifrågasatts. Alla åländska kommuner var inte företrädda. Skärgården och Lumparland saknades. Inga kommuner nämner heller i sina stämmoprotokoll att representanter utsågs till mötet. Enligt Carl Björkman såg han och Johannes Eriksson till att få ”rätt män” till mötet. De hade först tänkt utesluta Mariehamn som de ansåg opålitligt på grund av den stora andelen Finlandsfödda tjänstemän, men sedan kontaktat Julius Sundblom vilket ledde till att mariehamnarna Sundblom och Anders Öström deltog i mötet.
Även om mötesdeltagarna enligt protokollet påstod sig företräda opinionen i sina respektive kommuner talar mycket för att de på grund av hemlighetsmakeriet inte hade haft möjlighet att särskilt ingående förhöra sig om stämningsläget i frågan.
Beredskap för återförening
Trots dessa invändningar kan man omöjligen avfärda återföreningstanken som blott ett hugskott i några aktivisters febriga hjärnor. Det fanns redan vid denna tid en beredskap för återförening åtminstone i de centrala faståländska kommunerna. Annars hade knappast de fjorton vågat ta det dristiga och ”landsförrädiska” steg som hänvändelsen till Sverige innebar.
Mötet utgjorde därmed startskottet för den återföreningsrörelse som under de närmaste fyra åren skulle samla en stor majoritet av ålänningarna. Stenen var satt i rullning. Fast det visste de flesta ålänningar inte om ännu.
Dan Nordman
Deltagarna i mötet på folkhögskolan 20.8 1917
Mariehamn: Redaktören Julius Sundblom och sjökaptenen Anders Öström.
Finström: Bonden Johannes Eriksson, bonden Johan Jansson, possessionaten Gösta Lindeman och folkhögskolerektorn Theodor Bertell.
Geta: Sjökaptenen Erik Mattsson.
Hammarland: Bonden Uno Andersson.
Eckerö: Sjökaptenen Robert Karlsson.
Jomala: Bonden Theodor Karlsson och bonden Gunnar Arthur Ekström.
Saltvik: Parcellägaren Robert Rosenblad.
Sund: Bonden Ejnar Sundman.
Lemland: Bonden Erik Lundberg.
Ålandsrörelsens pionjärer
Nandor (Johansson) Stenlid, student från Nåtö, Lemland fungerade under världskriget som jägarkurir, det vill säga spionerade på den ryska aktiviteten på Åland och förmedlade informationen till den tyska och svenska militären. Han var stationerad i Stockholm, där han hade mycket goda kontakter. Han var den som veterligen först uttryckte tanken på återförening, men hamnade i skymundan efter Tysklands nederlag i världskriget på grund av sitt engagemang i jägarrörelsen.
(Karl Johan) Jan Sundberg, student och jägare från Svartsmara, Finström, var nära vän till Stenlid och delade dennes återföreningsåsikter. Till skillnad från Stenlid hade han fått militär utbildning i Tyskland och utförde sabotageaktioner mot ryssarna på Åland. 1921 gjorde han ett besök till Sveriges statsminister och hotade med ett åländskt uppror om NF beslutade att Åland skulle tillhöra Finland.
Carl Björkman, ordningsman i Mariehamn, fungerade som spindeln i nätet i den krets som inledde kampen för återförening. Han utsågs senare till ordförande för det inofficiella landstinget och 1922 till det självstyrda Ålands första lantråd.
Johannes Eriksson, bonde från Bjärström, Finström, var ända från början en av de mest centrala och radikala återföreningskämparna, ofta benämnd ”bondehövdingen”. Han fungerade under kampåren som något av Ålandsrörelsens ”utrikesminister” och valdes 1922 till det officiella landstingets förste vice talman.
Johan Jansson, bonde från Svartsmara, Finström, deltog efter världskriget tillsammans med Julius Sundblom och Johannes Eriksson i resan till Paris 1919 för att framföra ålänningarnas sak inför den stora fredskonferensen.
Gösta Lindeman, Grelsby kungsgårds äventyrlige arrendator, vars hem fungerade som gömställe för jägare på uppdrag. Han stod värd för flera av återföreningsaktivisternas hemliga möten 1917.
Huvudsakliga källor
Carl Björkmans arkiv, Ålands landskapsarkiv
Jan Sundbergs arkiv, Ålands landskapsarkiv
Nandor Johansson-Stenlids arkiv, Ålands landskapsarkiv