Många som sparar i aktier blir oroliga när börsen rasar. Rykten sprids och det är lätt att dras med i paniken. Aktiviteten stiger när kurserna pendlar. Detta har även synts hos sparplattformen Nordnet.
– Måndagen var den tredje mest aktiva handelsdagen genom tiderna bland våra kunder. Det görs mycket affärer och vi ser att kunderna köpt amerikanska teknikaktier, men också investmentbolag med bred diversifiering som svenska Investor och amerikanska Berkshire Hathaway. Även bolag med hög dividendavkastning är populära, säger sparekonom Jasmin Hamid i Helsingfors.
Hur ska man tänka ner kurserna faller snabbt?
– Även om det känns jobbigt att värdet på placeringarna sjunker blir nedgången förlust bara om man säljer. Vi råder den vanliga småspararen att sitta lugnt i båten. Hur man ska reagera beror också på vilken placeringshorisont man har. Behöver man pengarna till något speciellt i en nära framtid, eller är det ett långsiktigt sparande? Är målet tio eller 20 år fram i tiden har en sådan här nedgång inte så stor inverkan.
Stabilt på lång sikt
Jasmin Hamid påminner om att upp- och nedgångar hör till börsens natur.
– Ser man till historien har börsen alltid återhämtat sig efter tidigare kriser. Så skedde även efter finanskrisen och efter pandemin. Det unika nu är att det är en enda person som med sina beslut åstadkommit den här börsnedgången. Budskapet svänger snabbt och ofta och det gör att råder osäkerhet, men läget normaliseras förr eller senare. I det verkligt långa perspektivet har aktiemarknaden i genomsnitt gett en avkastning på omkring sex procent per år, trots depressioner, krig och andra kriser.