En enig ÅHS-styrelse skriver i sitt utlåtande om kommunreformen att nuvarande samarbete med 16 olika kommuner är resurskrävande och riskerar invånarens rätt till likabehandling när det gäller hälso- och sjukvård samt socialvårdstjänster. Patienter riskerar att behandlas olika till exempel vid utskrivning. Det beror på att de 16 kommunernas system och resursering ser så olika ut.
Som exempel ger styrelsen svårigheten att att hitta ett enhetligt sätt att bedriva vård i hemmet. Eftersom avtalen om vad den sammanhållna hemvården ska innehålla ser olika ut i olika kommuner måste ÅHS föra diskussioner separat med alla 16 kommuner.
Också när det gäller närståendevård och färdtjänst har de olika kommunerna olika krav på intyg och medicinska utredningar och det kan fördröja processen. Ett tredje exempel är att en större kommun har bättre möjlighet att erbjuda platser för korttidsvård efter sjukhusvistelse. I dag är tillgången på korttidsvård inte tillräcklig i kommunerna, anser ÅHS.
Resurskrävande
Slutsatsen i ÅHS:s utlåtande är att samarbetet med nuvarande 16 kommuner är resurskrävande och riskerar invånarnas rätt till likabehandling. ÅHS:s möjligheter till dialog och samverkan blir lättare om antalet samarbetsparter är färre.
ÅHS skriver också att samarbetet mellan ÅHS och kommunerna kommer att öka eftersom prognoserna för den demografiska försörjningskvoten visar att Finland och Åland kommer att ha den äldsta befolkningen i Norden. År 2030 beräknas 17 procent av befolkningen höra till åldersgruppen 65–79 år och 8,5 procent beräknas vara 80 år eller äldre.
Bättre för ÅHS
Runar Karlsson, Centerns representant i ÅHS-styrelsen, stöder utlåtandet trots att han är motståndare till landskapsregeringens avsikt att minska antalet kommuner till fyra.
– Folk i branschen har berett ärendet inför ÅHS-styelsen och det är klart att det är lindrigare och mindre arbetsdrygt för ÅHS med fyra parter och fyra avtal än med 16. Färre kommuner är okej om kommunerna frivilligt går in för det.
Olika hattar
När Runar Karlsson valdes in i ÅHS-styrelsen meddelade han vårdminister Wille Valve (MSÅ) att han inte skulle föra oppositionspolitik i ÅHS-styrelsen utan arbeta för sjukvårdens bästa. Men när kommunfrågan kommer till lagtinget, då är han oppositionspolitiker och bedriver oppositionspolitik.
– Om Ålands talman kan göra så kan jag också göra så, säger han.
Han syftar på Gun-Mari Lindholm (MSÅ) som i lagtinget representerar majoritetsblocket som vill driva igenom kommunreformen men som kommunstyrelsens ordförande i Kumlinge motsätter sig reformen.
Det bäddar med andra ord för en spännande politisk höst.
Kerstin Österman