Kiva Q är en metod för att mäta personalens arbetsvälbefinnande, det vill säga trivseln på jobbet.
– 2017 hade ÅHS som ett fokusområde i verksamhetsplanen att öka personalens arbetsvälbefinnande, säger personalchef Terese Åsgård.
En åtgärd inom det området var att genomföra en medarbetarenkät för att mäta trivseln på arbetet. Valet föll på Kiva Q, som det bara tar några minuter att svara på. Eftersom personalen hade upplevt att arbetsgivaren inte tagit till sig resultaten av tidigare enkäter ville ÅHS lägga mer vikt vid vad man skulle göra efter att man fått resultaten.
– Det är det vi har arbetat med, säger Terese Åsgård.
”Konkreta saker”
Åtta olika arbetsteam har deltagit i workshoppar inom ramen för Kiva Q. Där har man identifierat utvecklingsområden, som man sedan har arbetat med tillsammans.
– Att förbättra trivseln handlar ofta om ganska enkla saker. Till exempel hur man samarbetar och bemöter varandra, säger Terese Åsgård.
– Metoden lägger stark vikt vid att man kommer överens om konkreta saker. Det brukar vara uppskattat av personalen, säger Jeanette Pajunen.
Påverkar patientvården
I höstas använde man sig av enkäten på nytt, två år efter den första gången. Nu har man jämfört resultaten. Jämfört med 2017 har trivseln ökat.
Enkäten innehåller bland annat en fråga om hur man upplever att ens närmaste chef fungerar.
– Man brukar se ett samband mellan det och hur trevligt man tycker att det är att komma på jobb. Det är viktigt att vi satsar på att ledarna får det stöd och de verktyg som de behöver för att jobba med personalen. I slutändan påverkar det patientvården, säger Jeanette Pajunen.
Andra faktorer som påverkar trivseln är hur man trivs med sina arbetskamrater och om man upplever att ens arbetsplats är bestående eller inte.
– Stora sparkrav och hot om att lägga ner verksamheter ger en oro, säger Jeanette Pajunen.
Arbetarskyddsfullmäktig Ina Cranston tycker att det är mycket positivt att ÅHS satsar på det här området.
– Och att resultaten visar att vår arbetstrivsel höjs, säger hon.
Fakta Kiva Q-enkätenPersonalen vid ÅHS har besvarat enkäten med två års mellanrum, i slutet av 2017 och i slutet av 2019.Svarsprocenten var 70,9 procent 2017 och 79,4 procent 2019.”Kiva Q-index”, som anges i skalan 0–10, blev 7,48 vid ÅHS 2017. 2019 hade det stigit till 7,79.Referensvärdet från cirka 5.000 anställda inom vård och omsorg i Finland är 7,72.Enkäten består av sju frågor: Hur trevligt tycker du att det har varit att komma på jobb under de senaste veckorna? Hur meningsfullt uppfattar du ditt arbete? Hur bra behärskar du ditt arbete? Hur bra trivs du med dina närmaste arbetskamrater? Hur bra tycker du att din närmaste chef fungerar som chef? Hur säkert tror du det är att din arbetsplats är bestående? Hur mycket kan du påverka sådant som berör ditt arbetePå sex av frågorna uppnådde ÅHS bättre resultat 2019 än 2017. Det enda området där man backade något var frågan om hur bra man behärskar sitt arbete.
Anna Jakobsson