I måndagens Ålandstidning berättade ÅHS ekonomichef Marie Lövgren att hon har sagt upp, anledningen är att hon känner att hon inte längre kan utföra sitt arbete som hon ska. En av orsakerna är att detaljstyrningen från landskapsregeringen, främst när det gäller it-verksamheten, är för stor.
Och hon får medhåll av ÅHS styrelseordförande Annette Holmberg-Jansson.
– Enligt hälso- och sjukvårdslagstiftningen har vi en självständig ställning och vi har det yttersta ansvaret för att se till att inte ta beslut som kan ställa till det för verksamheten. Om landskapsregeringen vill besluta hur det här ska skötas så kan de göra det genom lagstiftning, genom budget eller genom diskussioner med oss. De kan inte gå förbi styrelsen.
Annette Holmberg-Jansson säger att det i dagsläget inte finns en möjlighet att flytta över it-verksamheten i sin fulla skala till Åda. Därför ber hon landskapsregeringen om arbetsro.
– Det är vi som har ansvar för it-verksamheten och alla upphandlingar i den sektorn. Vi behöver få möjlighet att ta de här besluten då.
Och om landskapsregeringen inte håller med?
– Då kan de avsätta styrelsen och tillsätta en annan. Den möjligheten finns alltid.
”Måste ha kompetens”
It-verksamheten sköts i dag av it-avdelningen på ÅHS. De har i ungefär ett år arbetat för att lösa de it-problem som myndigheten har haft, bland annat gällande säkerhet. För drygt ett år sedan fick ÅHS it-verksamhet svidande kritik av landskapsrevisionen.
– Nu börjar vi ta oss upp för backen igen. ÅHS har väldigt kompetent personal som är helt ovärderlig för oss. Och vi måste oavsett vad som händer ha den kompetensen på plats.
Mats Perämaa (Lib) säger att det är osäkert vad som händer med personalen på it-verksamheten på ÅHS om hela verksamheten förs över till Åda.
– Efter att ha diskuterat med personal och konsulenter så vet jag att all personal behövs och det kommer också att behöva anställas fler. Det är min fulla övertygelse att det är så, säger Annette Holmberg-Jansson.
– Det oroar mig det han säger. Om personal ska sägas upp så måste det föregås av samarbetsförhandlingar. En minister kan inte gå in och säga hur en personalstyrka ser ut.
Arbetsro
Det som sker på ÅHS just nu är att en konsult, anställd av LR, (se artikel intill) ser över vad som kan flyttas över till Åda och när det ska kunna göras.
– Vi har en pågående kommunikation mellan ÅHS och Åda, vilka saker som kan samordna enkelt. Och i nästa steg, vilka saker som man kan samordna om några år. Och i tredje steget, vilka saker som aldrig kommer att kunna föras över till Åda.
Det här är ett arbete som ÅHS it-avdelning gör tillsammans med konsulten från Sverige.
– Jag skulle önska att vi inom ÅHS fick arbetsro att arbeta vidare med it-utvecklingen. Alla har samma mål, nämligen att it-verksamheten ska fungera på hela Åland. Vi har så duktig personal som sitter och jobbar med de här frågorna. Den här diskussionen bör i första hand ske mellan ÅHS och Åda. Landskapsregeringen tar upp pengar i sin budget, men det är ÅHS som har ansvar för att beställa rätt it-lösningar och Åda som vet om de kan erbjuda det.
Enligt ministrarna ska även vårdinformationssystemet föras över till Åda, vad säger du om det?
– Det heter Ålands hälso- och sjukvård, inte till exempel Jomala hälso- och sjukvård. Vi har alltid och ska ha ett Ålandsperspektiv. Vi ser på alla möjligheter och tittar på om det är så att ÅHS ska upphandla det här eller om det ska vara Åda som gör det. Vi vill se om ÅHS ska göra det, men inga dörrar är stängda. Vi vill bara få göra det här i vår takt.
Det låter som att ni känner er överkörda?
– Det är ett hårt ord. ”För styrda” skulle jag säga. Vi har en självständig ställning, precis som Åland Post. Vi är självstyrande enligt sjukvårdslagen.
Varför låter då landkapsregeringen inte ÅHS bestämma?
– Visst är det ÅHS som bestämmer. Men man känner kanske att det finns en viss okunskap om var gränserna går.
Enligt ministrarna så är Åda redo att ta över it-verksamheten 2018.
– Den uppfattningen har inte jag. Åda är fortfarande för omoget att ta över den it-verksamhet som finns. De är fortfarande i uppstartsfasen. Jag lyssnar på vår it-expertis och på konsulterna. Om de säger att det är en omöjlighet då måste jag lyssna på det. Det är ÅHS styrelse som har ansvaret, händer det något så är det vi i styrelsen och ledningen som bär det yttersta ansvaret. Vi måste veta att vi har en it-verksamhet som fungerar, dygnet runt.
Petra Dahlgren