I ett inlägg på sin blogg redogör lagtingskandidaten Sam Palén (ÅF) för sin teori om varför landskapsregeringen i fredags tecknade ett avtal för Föglötrafiken som var närmare 20 miljoner euro dyrare än beräknat.
I en text som innehåller ett flertal svordomar beskriver han beslutet som förhastat och oansvarigt av ett flertal anledningar.
Orsaken till beslutet är enligt Sam Palén, som aviserat att han ställer upp i höstens lagtingsval, att det ”handlar om feminister och feminism”.
Enligt honom består regeringen av flera kvinnor som även är uttalade feminister, och de har ”gett sig fan på att de ska lämna avtryck i den åländska historien”.
Männen i regeringen låter sig enligt honom bli överkörda: ”Man låter sig bli överkörda av tokkärringar. Man borde köpa varsin fittmössa åt gubbarna, det skulle nog klä dem.”
I påföljande diskussioner på sociala medier skriver Sam Palén att han medvetet uttrycker sig klumpigt för att provocera, och att ”all reklam är bra reklam”. Han säger sig också värna jämställdhet och tycker det är bra ”att kvinnor visar framfötterna”.
Var går gränsen för ett rimligt språkbruk för en lagtingskandidat?
– Var språkgränsen går för en lagtingskandidat vet jag inte. Så vitt jag vet så finns det inga regler kring klädsel, språk och uppförande, skriver Sam Palén till Ålandstidningen.
Känner du dig välkommen i Ålands framtid trots att ordförande Pia Eriksson på sociala medier tar avstånd från vad du skriver?
– Jag har diskuterat saken med Pia under dagen och jag vet vad hon tycker, sen får vi se vad resten av styrelsen anser.
Partiordförande Pia Eriksson (ÅF) säger att Sam Paléns uttalanden på bloggen är hans egna och att Ålands framtid som parti inte står bakom uttalandet om att feminism är orsaken till beslutet om Föglölinjen.
– Absolut inte, det här är absolut inget vi som parti står bakom. Det är frågan om hans privata blogginlägg. Vi har haft en diskussion med Knatte (Sam Palén, reds. anm.) om att det här inte är vår linje, och det förstår han. Han var ute efter att provocera och det har han lyckats med, säger Pia Eriksson.
Vad är det specifikt som är oförenligt med partiets linje?
– För det första är språkbruket inte alls okej, framför allt det här med tokkärringar, fittmössor och andra grova ordval. De hör inte hemma i seriös politisk debatt. Sedan får hans resonemang också stå för honom.
Hur långt får en partimedlem gå och fortfarande ha partiet bakom sig?
– Vi har ändå ett partimöte i kväll (läs: i går kväll) där det ska diskuteras. Vi har hittills valt att ha en ganska fri linje och inte sätta munkavle på våra partimedlemmar och kandidater, men någonstans måste vi också sätta gränsen.
Kommer ni att ställa upp regler för vad som är tillåtet?
– Inte i det här skedet. Blir sådant här frekvent förekommande bland våra kandidater måste vi ju sätta någon form av regler.
Pia Eriksson vill också be om ursäkt å partiets vägnar till alla kvinnor och män som tagit illa vid sig.
Henrik Herlin