Anders Erikssons partibyte meddelas vid en presskonferens klockan 13 på måndagseftermiddagen. – Beslutet har inte varit lätt. Jag är tidigare Centerman, men har ägnat Ålands framtid de senaste 20 åren av min politiska gärning. Anders Eriksson motiverar sitt beslut med att han, efter Ålands framtids svaga valresultat, hade haft svårt att få genomslag för sin politik i minsta möjliga lagtingsgrupp. – Att vara en ensamgrupp kändes inte lockande. Att ansluta till Centern är det mest effektiva sättet för mig att förvalta väljarnas förtroende. Det var Anders Eriksson som initierade partibytet. – Jag tog kontakt med min vän Roger Nordlund (C) i förra veckan. Centern har varit det enda partiet som det har varit aktuellt att byta till När informerade du Ålands framtids medlemmar om ditt beslut? – I går kväll. Vi hade ett möte med samtliga kandidater i valet, och uppslutningen var god. Hur togs beslutet emot? – Jag upplevde att det fanns en bred förståelse för mitt resonerande och mitt beslut.
Ingen nådastöt
Anders Eriksson framhåller att Ålands framtid, som han var med och grundade 1999, har åtta hårda år bakom sig. – Partiet har backat från tre mandat till ett mandat genom de två senaste valen. Vi har, Finlands agerande till trots, misslyckats med att kommunicera vilken viktig fråga Ålands självbestämmande är. Och nu delar du med ditt partibyte ut nådastöten? – Så vill jag inte se det. Ålands framtid är fortsättningsvis representerat i stadsfullmäktige, och partiet lär leva vidare som åtminstone vad det grundades som: en tankesmedja. Men det partistöd som Ålands framtid hade fått med ett mandat i lagtinget tar du nu med dig till Centern? – Enligt mig är det rimligt att åtminstone delar av partistödet tillfaller Ålands framtid. Vad anser du, Veronica Thörnroos? – Jag håller med om att en sådan lösning är rimlig. Hur stor del som bör tillfalla ÅF kan jag inte uttala mig om i dag.
”Dålig förhandlare”
Anders Eriksson säger att han – sin starka förhandlingsposition till trots – inte har utverkat några löften från Centerledaren. – Jag är väl en dålig förhandlare. Jag kontaktade Centern med ödmjukhet, och såg det inte som självklart att jag skulle vara välkommen att ansluta till lagtingsgruppen. Många av dina 185 väljare i lagtingsvalet lockades sannolikt av din syn på åländsk självständighet. Hur hanterar du nu deras förtroende? – Som jag sade anser jag att jag, efter ÅF:s svaga valresultat, förvaltar förtroendet på bästa sätt genom att ansluta till Centern. Självstyrelsepolitiskt hoppas jag vitalisera diskussionen om åländskt självbestämmande i Centerns regeringsprogram. Kommer du verka för åländskt självstyre eller åländsk självständighet? – Jag använder själv inte de termerna. Jag arbetar för åländskt självbestämmande. Jag kommer naturligtvis inte hoppa upp och flagga för självständighet i strid med Centerns regeringsprogram. Vem kommer nu tala om självständighet på det sätt som Axel Jonsson (ÅF) och Brage Eklund (ÅF) har gjort under den senaste mandatperioden? – Det kan jag inte svara på. Jag hoppas att någon för frågan vidare. Står du till förfogande för en ministerpost? – Ja. Men jag konstaterar att de posterna lär gå till personer med högre röstetal.
Engagerar inte
Varför har Ålands framtid misslyckats med att locka väljare? – Årets lagtingsval drunknade i kortrutten och ”kommunförstörelseprocessen”. Jag konstaterar att många tar vår självstyrelse för given och att frågan inte engagerar väljarna på det sätt jag hade hoppats. Harry Jansson (C), som liksom du har bytt från ÅF till C, sade under valvakan att landskapsregeringen Katrin Sjögren (Lib) inte förtjänar kritik för den senaste mandatperiodens självstyrelsepolitik. Håller du med honom? – Nej. Jag tycker inte den avgående landskapsregeringen har gjort ett bra jobb. Vad borde ha gjorts annorlunda? – Åland bör agera mer som Färöarna. Vi bör inte kompromissa bort självstyrelserevisionen, och vi bör inte acceptera ett nej som ett nej.
”En otrolig maktbas”
Veronica Thörnroos säger att Centern med tio mandat i lagtinget nu sitter på ”en otrolig maktbas”. Hur påverkar det tionde mandatet regeringsbildningen? – Det ger Centern ett starkare underlag för att bilda regering. Spelar Liberalernas två fler mandat än MSÅ respektive Ob nu mindre roll? – Sex mandat är fler än fyra mandat. När presenteras nästa landskapsregering? – Min målsättning är att presentera regeringsbasen i slutet av denna vecka. Nästa landskapsregering lär i så fall presenteras veckan därpå.
Robert Vickström