På tisdagen inleddes rättsförhandlingarna i fallet mot postorderbolaget CDON Alandia Ab i hovrätten i Åbo. De åtalade är de båda tidigare styrelseordförandena Mikael Olander och Christian Eriksson, styrelseledamoten Daniel Eriksson och logistikchefen Tommy Andersson. Samtliga deltog i sammanträdet i Åbo dock så att Andersson följde med sessionen via videolänk från Helsingborg.
Som Ålandstidningen tidigare har skrivit står dessa personer alltjämt åtalade för grovt skattebedrägeri alternativt medhjälp till grovt skattebedrägeri under åren 2011-2013. Däremot är den femte personen som tidigare åtalades för samma brott, nu friad från anklagelserna efter att ärendet behandlades i Ålands tingsrätt i fjol.
Åtalet drivs av specialåklagare Heidi Öblom och Skatteverket som i egenskap av målsägande förenat sig i åklagarens yrkande. Hovrätten tar nu sig an åtalen till följd av de besvär som specialåklagare Anette Enbacka och landskapsåklagare Henrik Lindeman hade lämnat in tidigare i år. Ålandstidningen kunde ta del besväret i samband med rättsförhandlingarna.
Svaranden kräver att hovrätten förkastar åtalen och Skatteförvaltningens skadeståndskrav som uppgår till nio miljoner euro.
CDON agerat transparent
Efter att rättens ordförande, hovrättsrådet Kimmo Vanne gått igenom tingsrättens dom öppnade Mikael Olanders advokat Patrik Lindfors med ett långt och omfattande anförande om Olanders tid i CDON Alandia. Lindfors lyfte också fram att förutom CDON fanns även andra e-handelsbolag som hade etablerat sig på Åland före dem.
– Men ändå fokuserade myndigheterna enbart på CDON och dess verksamhet. Varför kontrollerade myndigheterna inte alla e-handelsföretag som ville etablera sig på Åland jämbördigt? frågade sig Lindfors och fortsatte.
– CDON har agerat transparent gentemot myndigheterna och korrigerat de fel som deras granskningar påtalat.
Efter Lindfors presentation hördes Olander om sitt arbete som e-handelsförsäljare och vad det innebar.
Under förhandlingarna i Åbo diskuterades bland annat den så kallade “Vandarutten”, alltså den flygfärd som CDON:s produkter gjorde då de flögs in från Sverige till Helsingfors-Vanda flygfält, för att sedan flygas vidare till Mariehamns flygfält. Enligt åklagare Öblom var den här rutten konstgjord och tjänade enbart ett syfte, nämligen att utnyttja skattelättnader relaterade till handel på Åland och att olagligt undkomma momsbeskattning.
På svarandesidan konstaterades att argumentet om konstgjord rutt kommit fram i ett mycket sent skede av förhandlingarna och att det måste ifrågasättas. Först vid Helsingfors Förvaltningsdomstols granskande av CDON:s verksamhet år 2019 kom argumentet “en konstgjord rutt” fram. Tidigare var det ingen som fäst uppmärksamhet vid det.
Lindfors konstaterade också att revisions-och rådgivningsföretaget KPMG hade granskat CDON Alandias verksamhet åren 2010-2011, det vill säga samma period som skattebedrägeriet misstänks ha skett. KPMG fann inget olagligt med verksamheten då.
Bevisen presenteras
Under eftermiddagen inleddes åklagarens bevisföring mot de åtalade. Åklagare Öblom visade via en av rättssalens TV-skärmar flera e-postmeddelanden med koppling till CDON:s verksamhet som bland annat åtalade Daniel Eriksson hade skickat till Mikael Olander.
Advokat Guy Björkqvist var också kritisk till vad åklagare- och målsägandesidan fört fram.
– Det finns en del fakta som vi och åklagarna är överens om. Men det finns också en del relevant information som ingick i tingsrättsdomen men som nu av någon orsak förbises.
Han tillade att besvären lämnade en rad frågor oklara
– När det gäller vissa skatterelaterade sakfrågor verkar det som om Tullverket skulle se situationen ur en synvinkel och Skatteverket ur en annan. Det här gör det svårt för oss att förstå vad besväret egentligen grundar sig på, sade Björkqvist
Under sessionen blev det tydligt att advokaterna Lindfors och Björkqvist hade ett visst övertag vad gäller kunskapen om fakta i fallet i och med att de hade försvarat sina huvudmän redan i tingsrätten. Åklagare Öblom stod inför en tuff uppgift eftersom hon kommit med först i hovrättsskedet. Man kunde skönja en viss dominans av duon Lindfors-Björkqvist när det gällde debatten i fallet.
Rättegången fortsätter imorgon och pågår i flera dagar. Den avslutas torsdagen den 2 december.
John Eriksson