Att Ålandsbanken slår sig ihop med fyra andra aktörer för att bilda ett nytt hypoteksinstitut tog sig över nyhetströskeln i alla stora tidningar i Sverige för en vecka sedan.
I pressmeddelandet, och därmed i all rapportering, stod det att det nya bolaget vill ”bidra till förändring på marknaden”. I kommentarerna nämndes ”innovationskraft” som ett nyckelord.
Enligt Ålandsbankens vd Peter Wiklöf handlar innovationen i det här fallet om tre olika områden.
– Vi har den absolut högsta ratingen man kan få på säkerställda obligationer. Betyder det att vi kan komma åt pengar till samma pris som storbankerna? Nej, men genom att jobba tillsammans med våra partner kan vi komma upp i volym, och det kommer att gynna kunderna, säger han.
Helhetskunskap
Den andra faktorn han lyfter fram har med kunskap att göra.
– Kunskapen vi har inom Ålandsbanken börjar bli ganska unik. Vi har hela it-kunnandet, eftersom vi gör all it-utveckling själva. Vi kan hantverket om bolån, treasury och flera andra områden.
Enligt honom är detta ovanligt i dag, och även storbankerna gör sig av med bland annat it-kunskapen.
– Den här helhetskunskapen är det vi säljer i det här samarbetet, säger han.
Den svenska bolånemarknaden genomgår förändringar just nu, i och med att många nya bolag med annorlunda affärsmodeller grundas. De grundar sig på idén att det inte är en bank som beviljar bolån, utan i stället en bolånefond.
Effektiv process
Det gör att kraven från Finansinspektionen ser annorlunda ut, och detta är den tredje aspekten av det nya hypoteksinstitutets innovationsarbete enligt Peter Wiklöf.
– Man kan gå runt en del av de regelverk som läggs på bankerna, som att ha en viss summa i aktiekapital för att hantera förluster och att ha en stor likviditetsreserv. I Ålandsbanken har vi i dag en likviditetsreserv på över en miljard euro, men med dagens negativa räntor är en sådan reserv en kostnad, säger han och fortsätter:
– De här nya fonderna har inga sådana krav.
Hur är det med leveranssättet till kund? Mycket innovation i bankvärlden sker ju där i dag.
– Vi kommer ju att fortsätta ge ut bolån, och det kommer de andra bolagen i samarbetet också. Hur man sedan väljer att distribuera dem kommer inte att låsas, utan det kommer att finnas utrymme för kreativitet.
– Vi kommer att ha en väldigt effektiv process för att hantera lånen, och Ålandsbanken blir navet för att hålla ihop den infrastrukturen. Det är bra för hela Åland eftersom det för arbete med sig.
Sunda värderingar
Analytikerna är oense om konjunkturen på den svenska bolånemarknaden. Vilka bedömningar ligger till grund för ert beslut att påbörja det här projektet nu?
– Den svenska bolånemarknaden är väldigt stor, och människor kommer att behöva bolån i Sverige också framöver. Men man måste hantera det med förnuft. Bopriserna kommer att stiga och sjunka även i framtiden. Det här är ett väldigt långsiktigt samarbete.
Bland era samarbetspartner är framför allt Ikano beroende av konjunkturen i byggbranschen, men ni har ändå bedömt dem som långsiktiga?
– Ikano är en långsiktig och stark samarbetspartner. De har ett bra varumärke och många sunda värderingar. Dialogen har känts riktigt bra.
– Avtal mellan två partner är alltid komplicerade, och nu var vi fem. Men det har varit god stämning hela tiden. De här är sådana företag som alla i Sverige vill samarbeta med.
Peter Wiklöf säger sig vara stolt över att få förtroendet från de andra bankerna att vara huvudleverantör för bolåneinfrastrukturen.
– Det är en fjäder i hatten för oss.
Henrik Herlin