Johan Ehn (MSÅ), Axel Jonsson (ÅF) och Britt Lundberg (C) har redan givit besked om att de lämnar lagtinget efter valet. Men åtskilliga röstmagneter tvekar fortfarande om att ställa upp.
I Liberalerna har varken utbildningsminister Tony Asumaa, gruppledaren Viveka Eriksson, John Holmberg eller Torsten Sundblom givit något besked om de ställer upp. Tillsammans stod de förra valet för 872 av partiets 3.216 röster.
Hos Moderaterna har varken Gun-Mari Lindholm eller Tage Silander givit besked. De stod, tillsammans med Johan Ehn, för 996 av 2.470 röster.
– Jag har inte lämnat något besked ännu, och när jag gör det gör jag det till partiet och lagtingsgruppen först, säger Gun-Mari Lindholm.
Övertalningsförsök
Professor Göran Djupsund tror att det pågår ordentliga övertalningsförsök i partierna för att få de stora röstmagneterna att ställa upp igen.
– De har nog ett tufft jobb på kanslierna att påverka dessa personer att ställa upp igen. Det är nog ett stort tryck på dem att ställa upp, alla inser svårigheterna om de inte gör det. En kandidat som dragit flera hundra röster är jättesvår att ersätta, säger han.
Göran Djupsund menar att enskilda, populära politiker går att ersätta, men det blir svårt om flera lämnar samtidigt.
– Det kommer mycket an på vilka andra kandidater man får, om de motsvarar de som lämnar och är goda kommunikatörer. Sedan kan det vara de som röstat på personen, snarare än parti, och då kan rösterna falla bort ändå.
– Enskilda nya kandidater har plockat många röster, som Tage Silander (MSÅ) i förra valet och Jörgen Pettersson (C) 2011. Men det måste vara någon som är känd för väljarna, inte en mr eller mrs Noname, utan någon med breda, intensiva nätverk. Men ju fler som hoppar av desto svårare blir det.
ÅF i uppförsbacke
Han framhåller Ålands framtid som ett parti som kan få problem i och med att Axel Jonsson (281 av partiets 1.016 röster 2015) lämnar politiken.
– Skulle jag plocka ut ett enskilt parti skulle jag säga att i och med att ÅF tappar Axel Jonsson kan det ha stor betydelse givet det allmänna opinionsläget. Partiet har under den gångna mandatperioden personifierats av Axel. Min bild är att de har en brantare uppförsbacke, säger Göran Djupsund.
Vid sidan av de partier som tappar sina stora röstmagneter framhåller han också Socialdemokraterna som ett parti som kommer att få jobba för att behålla sina röstetal. Tre lagtingsledamöter lämnar, Carina Aaltonen (105 röster), Tony Wikström (63) och Göte Winé (72). Men det är inte där S-problemen ligger. I stället är det partiordförande att Camilla Gunell inte stått ut i debatten. Hon var valets stora vinnare för fyra år sedan med hela 809 röster.
– För Socialdemokraterna är utmaningen att man inte sett röken av Camilla Gunell på länge. Det är många röster att försvara, en jädrans massa. Hon måste börja synas snart om hon ens ska komma i närheten av att försvara rösterna.
Otydlig valrörelse
Göran Djupsund tycker att årets valrörelse är otydlig, och tror att det kan ge en nedgång i röstbenägenheten hos väljarna.
– Det finns en trötthet mot politik i väljarkåren, folk tycker att politikerna tuggar på om samma saker, som kommunreformen och sådant. Och i synnerhet om en större del av de främsta hoppar av blir det en signal som inte aktiverar, utan en om att man ger upp och inte orkar längre. Det är en luddig signal till väljarna, och det är inte det politikerna menar, men det kan tolkas så av väljarna.
Stor betydelse
Ålands litenhet gör att även få röster kan få väldigt stor betydelse. Till exempel i kampen om lantrådsposten 2015 vann Liberalerna med blott 232 röster över Centern.
– Jag tittade på hur ett par partiers kandidater hade samlat röster, och majoriteten hade väldigt få. Det är en grupp av kandidater. Sedan hade du de som ställde upp seriöst och samlar runt 60 till 100 röster. Den minsta gruppen, ett klart mindre antal, är de som samlade riktigt ordentligt med röster, över 100. Det är de som verkligen satsade. Tappar du folk i det segmentet har du en stor utmaning.
– Man måste ha kandidater som är kända och satsar fullt ut och tror på det. Folk röstar gärna på en vinnare.
Göran Djupsund säger att det ännu är för tidigt att sia om vilket parti som har den starkaste listan. Den 16 september ska partierna ha sina kandidater klara.
– Vi får återkomma då, då vet vi mer om vilka som ställer upp, säger Göran Djupsund.
Namnen som kan lämna lagtinget efter valet
Ålands framtid
Axel Jonsson* 281
Totalt: 281 (partiet fick 1.016 röster 2015)
Obunden samling
Fredrik Fredlund 67 (1.328)
Moderat Samling
Johan Ehn* 365
Gun-Mari Lindholm 171
Tage Silander 460
Totalt: 996 (2.470)
Socialdemokraterna
Carina Aaltonen* 105
Tony Wikström* 63
Göte Winé* 72
Totalt: 240 (2.188)
Centern
Runar Karlsson* 161
Britt Lundberg* 389
Totalt: 550 (2.984)
Liberalerna
Tony Asumaa 202
Viveka Eriksson 338
John Holmberg 176
Torsten Sundblom 156
Totalt: 872 (3.216)
Fotnot: * Markerar ledamot som bestämt sig för att inte kandidera i valet.
Jonas Bladh