Den 3 april inleds ett femårigt projekt med kostnadsfri PSA-provtagning och besök till läkare eller urolog för åländska män som är födda 1943–1968.
Provtagningen är frivillig och det är inte fråga om så kallad screening där alla män uppmanas att delta eller får en kallelse.
– Män som är födda 1943–1968 erbjuds möjligheten att på frivillig väg träffa en läkare och se hur PSA-värdet utvecklas under en tid, säger Ålands cancerförenings ordförande Gun-Mari Lindholm.
Det finns cirka 2.500 män i den valda åldersgruppen. Om alla utnyttjar möjligheten kostar det ett par hundratusen euro, enligt Gun-Mari Lindholm. Cancerförening tar i bruk donationer som har placerats i fond genom åren, just för det här syftet.
– Det här är en satsning som vi gör särskilt för män eftersom vi har gjort mycket för kvinnor under en lång tid.
Drop in
Tjänsten utförs på Medimar.
– Vi har tittat på nationella och internationella riktlinjer, säger Medimars vd Mathias Grunér.
En viktig aspekt av projektet är att det består av både PSA-provtagningen och läkarens fysiska undersökning av prostatan.
För männen som omfattas av möjligheten är upplägget följande:
Man besöker Medimar, där man fyller i en blankett om ärftlighet, lämnar blodprov och förses med informationsmaterial. För det här första steget behöver man inte ha en bokad tid. Drop in-tiderna är klockan 10–19 på måndagar och 10–14 tisdag till torsdag.
Medimars koordinator Jonna Breider-Fogelberg går igenom blanketten och provsvaret och bokar en tid till läkare.
Vid det andra besöket till Medimar träffar man läkaren, som informerar om det specifika fallet och gör den fysiska undersökningen av prostatan. Vid behov kan man även träffa en urolog.
Om det visar sig att man behöver fortsatt vård och behandling tar ÅHS vid.
Uppföljningarna viktiga
Det kan bli rusning till provtagningen.
– Vi har förberett oss på det, säger Mathias Grunér.
Det är viktigt att projektet pågår under flera år, så att det går att göra uppföljningar. Bland annat eftersom förändringar kan ske snabbt, men även eftersom förhöjda värden inte behöver betyda att man har cancer. Den fysiska undersökningen spelar en stor roll för bedömningen, enligt Jonna Breider-Fogelberg.
– Nu kan vi följa upp det många gånger, säger hon.
Anna Jakobsson