Överlag beskriver Sari Hautamäki resultaten i medarbetarenkäten som goda.
– 90 procent uppger att arbetet känns meningsfullt och 84 procent upplever att den närmaste chefen visar förtroende för dem. Vi har ett bra ledarskap.
En stor del av de svarande, nästan 90 procent, uppgav att de vet vad som förväntas av dem i deras arbete.
Siffrorna för trakasserier däremot ger anledning till viss oro. Nio procent av de svarande uppger att de upplevt trakasserier eller osakligt bemötande från kollegor och 6,8 procent uppger att de upplevt det från en chef eller annan överordnad. 74,6 procent uppgav att de inte upplevt några trakasserier.
De två sektorer inom staden som hade den högsta andelen jakande svar för trakasserier var äldreomsorgssektorn och stadsmiljösektorn, nämligen 13,5 procent respektive 9,2 procent.
Pulsmätningar
Den här gången frågade man inte vilken typ av trakasserier det var frågan om utan i stället ska enkäten följas upp.
– Man ska nu göra så kallade pulsmätningar, alltså riktade undersökningar så att man får reda på lite mer.
Sari Hautamäki säger att det inte är bra att man upplever trakasserier på sin arbetsplats.
– Det är klart att det inte är bra. Det ska utredas vad det är för typ av oangelägenheter och nu skickas det riktade undersökningar till vissa arbetsplatser.
Kan du berätta vilka arbetsplatser det är frågan om?
– Nej, vi har inte ännu kommit så långt i våra analyser så att jag kan säga det. Och så länge det är upplevda osakligheter är det en subjektiv upplevelse, därför ska vi undersöka vidare.
Hon säger att staden har handlingsplaner för trakasserier och mobbning.
– Det är viktigt att följa dem om man upplever sig trakasserad och mobbad. Planerna för hur man ska göra har funnits i flera år. Det är viktigt att man gör en anmälan för arbetsgivaren är skyldig att utreda det i så fall.
Svarsfrekvensen i medarbetarenkäten var totalt 71,1 procent.