Ålandstidningen kartlägger – efter den debatt som har uppstått efter förra veckans utsläpp av avloppsvatten i Bruksviken i Haraldsby, Saltvik – hur mycket näring som sannolikt nådde vattendraget när pumpstationen där bräddade mellan den 9 och den 15 juli.
– Vår bästa uppskattning är fortsättningsvis att bräddningen uppgick till cirka 2.000 kubikmeter: 700 kubikmeter orenat avloppsvatten, och 1.300 kubikmeter renat processvatten från Chipsfabriken, säger Finströms planerings- och utvecklingschef Aron Lundström under fredagseftermiddagen.
Finströms kommun tog under fredagen prover av det nuvarande vattnet i pumpstationen – vars näringshalter väntas ungefärligt motsvara näringshalterna i det vatten som läckte ut i Bruksviken.
– Det ger oss en hyfsad bild. Provsvaren får vi någon gång under nästa vecka, säger Aron Lundström.
11 gram per kubikmeter
Fram tills dess får näringshalterna i utsläppsvattnet uppskattas utifrån statistik.
Tomas Mörn, driftschef vid Lotsbroverket – dit vattnet som bräddade i Haraldsby var på väg – uppger att orenat avloppsvatten under sommarmånaderna i regel innehåller mellan 10 och 12 gram fosfor per kubikmeter.
– Att värdena är något högre under sommarmånaderna förklaras sannolikt av att fler personer vistas på Åland, samtidigt som delar av industriproduktionen ligger nere.
Ett antagande om att de 700 kubikmetrarna orenat avloppsvatten innehöll i genomsnitt 11 gram fosfor per kubikmeter ger vid handen att mängden totalt innehöll 7,7 kilo fosfor.
Den genomsnittliga mängden kväve i det ingående avloppsvattnet vid Lotsbroverket uppgår under sommarmånaderna till cirka 70 gram per kubikmeter.
De 700 kubikmeter som tros ha nått Bruksviken i förra veckan innehöll således kring 49 kilo kväve.
Mindre näring i processvattnet
Hur mycket näring som de 1.300 kubikmetrarna processvatten innehöll är en än mer osäker fråga.
Mängden processvatten motsvarar i alla fall omkring endast en tredjedel av den mängd som chipsfabriken vanligtvis låter pumpa till Lotsbroverket under sex dygn.
– Det var tur i oturen att fabriken var delvis stängd under veckan när pumpstationen breddade, säger Aron Lundström.
Denna vecka pågår ingen produktion i chipsfabriken, och den semesterlediga fabrikschefen Christer Söderström säger under fredagen att han inte har fler uppgifter än att processvattnet är mindre näringsrikt än orenat avloppsvatten.
– Det handlar om vatten som redan har renats. Men eftersom reningsprocessen är ännu bättre i Lotsbroverket pumpas vattnet ändå dit.
Ålandstidningen räknar med att processvattnet som läckte ut i Bruksviken innehöll hälften så mycket fosfor, och hälften så mycket kväve, som det orenade avloppsvattnet.
Det leder fram till att fosformängden från 1.300 kubikmeter processvatten var 7,2 kilo, och kvävemängden 45,5 kilo.
Den sammanlagda mängden fosfor som nådde Bruksviken under bräddningen kan således uppskattas till 14,9 kilo, och mängden kväve till 94,5 kilo.
– Utgående från den information vi har just nu låter beräkningen rimlig, säger Aron Lundström.
Mycket – eller lite?
Att sätta in fosfor- och kvävemängderna i ett rättvisande sammanhang är inte helt enkelt.
Ålandstidningen berättade i måndags om EU-projektet Seabased, i vilket flyttandet av 0,2 kilo fosfor från Kaldersfjärden till en åker i Ämnäs beskrevs som en framgång. I det sammanhanget är knappt 15 kilo fosfor förstås en stor mängd.
Samtidigt uppskattar landskapsregeringen den årliga fosforbelastningen på de åländska vattendragen – så kallad atmosfärisk deposition undantagen – till cirka 44 ton.
Ett fosforutsläpp om 15 kilo utgör 0,03 procent av den summan, eller cirka 0,3 procent av den fosformängd som jordbruket beräknas belasta vattendragen med varje år.
Robert Vickström