Senast när Högsta förvaltningsdomstolen, HFD, stänger för veckan, klockan 16.15 på fredag, har frågan om framtidens Föglötrafik klarnat något.
Om HFD då har fastställt LR:s nya vägplan för Föglö står det klart att LR inte kan frånträda det drygt 66 miljoner euro stora kontraktet med Ansgar Ab/Finferries utan mångmiljonvite.
Om HFD på fredagseftermiddagen har dömt ut vägplanen som olaglig, eller om domstolen då ännu inte har fattat något beslut, kan landskapsregeringen lämna avtalet till en kostnad om högst 300.000 euro.
– Om vägplanen inte har fastställts klockan 16.15 på fredag kommer landskapsregeringen högst troligt avbryta avtalet med konsortiet, säger infrastrukturminister Mika Nordberg (MSÅ) på onsdagsförmiddagen.
Eftersom lagtinget den 27 september uppmanade LR att avbryta upphandlingen?
– Det är en anledning. Vi har från början varit tydliga med att upphandlingen kan avbrytas om vägplanen inte har fastställts.
Vad gör expeditionsministären om HFD fastställer vägplanen före klockan 16.15 på fredag?
– I en sådan situation kan LR inte frånträda avtalet utan skadestånd till konsortiet. En sådan process tar längre tid än expeditionsministären sitter kvar och är därför inget vi kommer inleda.
Du har tidigare uppskattat ett sådant skadestånd till 5–10 miljoner euro. Är det fortfarande din uppfattning?
– Enligt avtalet ska vitet försätta konsortiet i samma ställning som om LR inte hade sagt upp avtalet utan giltigt skäl. Min uppfattning är fortsättningsvis att det handlar om mellan 5 miljoner euro och 10 miljoner euro.
Upp till 10 miljoner euro hänger alltså på hur och när HFD beslutar om en vägplan. Ser du situationen som olycklig?
– Det är olyckligt att HFD:s beslut dröjer.
Ångrar du att landskapsregeringen Katrin Sjögren (Lib) ingick avtalet med konsortiet?
– Nej, vi hade inte så många andra alternativ.
Regeringsbildaren Veronica Thörnroos (C) säger att Centern inte har någon färdig handlingsplan i frågan för nästa regering.
– Frågan är för allvarlig för att spekulera i.
Centern har varit tydlig med att partiet vill att LR frånträder avtalet om elhybridförjan. Betyder det att Centerregeringen snart frångår avtalet, även om det kostar 10 miljoner euro?
– Jag tänker som sagt inte spekulera i frågan före expeditionsministärens beslut.
Hur viktigt är HFD:s beslut?
– Det här är en ytterst viktig fråga. Enorma summor står på spel, och frågan får extra tyngd av att det vare sig i avgående eller tillträdande lagting finns någon majoritet för elhybridfärjan.
I potten i veckan ligger även LR:s 26,5 miljoner euro stora upphandling av infrastruktur i kortruttsprojektet, bland annat den 540 meter långa bron över Spettarhålet.
Enligt LR:s avtal med Eriksson Bygg Ab kan LR utan vite frånträda avtalet enligt samma förutsättningar som i avtalet om elhybridfärjan.
Mika Nordberg säger att det ändå inte är säkert att LR frånträder infrastrukturavtalet om vägplanen har fastställts på fredag.
– Centern vill göra gällande att infrastrukturen inte behövs om det inte blir någon ny elhybridfärja, men infrastrukturupphandlingen är ett separat projekt. Det är tänkbart att Skarven kommer trafikera Gripö.
Han framhåller att lagtinget – till skillnad från i frågan om elhybridfärjan – inte har uppmanat LR att avbryta upphandlingen av infrastrukturen.
– Senast i juni fick LR ett spörsmål om detta. Det finns ingen demokratisk beställning på att avbryta infrastrukturupphandlingen.
Niklas Karlman, biträdande avdelningschef vid LR:s infrastrukturavdelning, säger att den 1 november valdes som datum i avtalen av flera skäl.
– En anledning var att den avgående landskapsregeringen skulle hinna fatta beslutet, en annan anledning var tidpunkten för när entreprenören måste börja bygga en färja som ska tas i trafik år 2022.
Enligt Mika Nordberg blir kostnaden för att frånträda avtalet, om HFD fastställer vägplanen denna vecka, 5–10 miljoner euro. Är det även din uppfattning?
– Jag känner till uppgifterna från ministern. Mitt svar från förvaltningens sida är att att LR i en sådan situation kan räkna med ett skadestånd i miljonklassen.
Hur påverkas förvaltningen av den märkliga och ovissa situationen?
– I den bästa av världar hade beslutet fattats före valet. Vi väntar och anpassar oss till situationen. Personligen tycker jag det vore skönt att komma till skott i en fråga som har diskuterats under många mandatperioder.
Robert Vickström