Det finländska Naturresursinstitutet konstaterar i sin årsrapport att ekologiska jordbruksprodukter fortsätter att öka i popularitet – en trend som varit tydlig under hela 2010-talet med en årlig tillväxt på omkring tio procent.
Också på Åland blir ekologiskt allt populärare. Cirka 130 gårdar producerar ekologiska livsmedelsprodukter, vilket utgör mellan 20 och 25 procent av de åländska producenterna.
– Lönsamheten blir bara bättre och efterfrågan har ökat konstant ända sedan vi startade vår verksamhet. Hittills har det aldrig varit problem med att bli av med produkter, vi har snarare haft för lite, säger John Mattsson som är ordförande för Odlarringens andelslag för ekologiska rotfrukter och grönsaker.
Han ser en stor tillväxt på den lokala marknaden men också potential i att odla till den finska marknaden.
– Det ekologiska jordbruket har högre kostnader än det konventionella, men eftersom priset är högre på allt som produceras finns det marginal, berättar han.
Han tycker att det blivit lättare att odla ekologiskt sedan han själv började för tjugo år sedan. I takt med att fler och fler sadlat om till ekologiskt jordbruk har marknaden utökats med bland annat biologiska bekämpningsmedel som minskar vinstförluster på grund av skadedjur.
– Det har hänt mycket bra de senaste tio åren och det är en trevlig situation att vara i, tycker han.
Billigare att handla ekologiskt
Ronny Isaksson, inköpschef på Sparhallen, menar att det funnits en tydlig tendens de senaste åren där ekologiska produkter blir allt populärare.
– Vi har ökat vårt ekologiska sortiment ganska kraftigt och säljer hela tiden större volymer. På senare tid har priserna för ekologiska produkter jämnats ut med konventionella priser, vilket nog har att göra med att det produceras mera.
Ronny Isaksson vågar mellan tummen och pekfingret gissa att mellan 10 och 15 procent av Sparhallens frukt- och grönsaksförsäljning kommer från ekologiska produkter.
Varifrån köper ni era ekologiska produkter?
– I första hand försöker vi köpa lokalproducerat, men tyvärr räcker inte volymerna till på årsbasis. Då köper vi in från fastlandet och Sverige.
Stödstopp för ekologisk odling
Trots att ekologiskt blir allt populärare har landskapet inte beredskap att stöda fler ekologiska odlare i det nuvarande Landsbygdsutvecklingsprogrammet.
– Intresset för ekologisk odling är större än man först trodde. Redan under stödsystemets första år slog avtalen i taket och därför kan nya odlare för tillfället inte få stöd av landskapet. Det finns ingen öppning för nya arealer det här året eller nästa år, berättar den ekologiska rådgivaren Soile Wartiainen.
År 2013 var det totala försäljningsvärdet av ekologiska produkter i landskapet 600.000 euro. År 2018 uppgick försäljningen till över en miljon euro (källa: ÅSUB).
– Många tycker att ekologisk odling genererar för lite pengar, men det beror dels på en stor andel mellangårdshandel och dels på att vissa ekologiska produkter säljs som konventionella för att marknaden inte är tillräckligt preparerad. Då syns försäljningen inte i statistiken för ekologiska produkter, säger Soile Wartiainen.
Spannmålsprodukter, lammkött, nötkött, grönsaker och potatis hör till de mest producerade ekologiska livsmedelsprodukterna på Åland.
Jorunn Lavonius