Samkönade par borde ha fått rätt till även kyrklig vigsel från och med den 1 mars då lagen om samkönade äktenskap trädde i kraft. Så lyder den enhälliga slutklämmen i protokollet från kyrkorådet i Mariehamns senaste möte. Rådet sällar sig därmed till en åsikt som delas av många i det civila samhället: all kärlek är likvärdig och alla par som gifter sig ska ha samma rättigheter och juridiska skydd.
Utvecklingen i Finland går plågsamt långsamt när det gäller frågan om allas rätt till kärlek och äktenskap men den evangelisk-lutherska kyrkan hänger ändå inte med. Trots att lagen om samkönade äktenskap har varit på tapeten under lång tid har kyrkan ännu inte tagit ställning i frågan.
Kyrkoherde Jan-Erik Karlström säger att kyrkan har sovit i de här frågorna och verkar ha svårt att nå enighet (ÅT 24.2). Lyckligtvis verkar han själv i en församling som inte snoozar när väckarklockan ringer utan är snabbt på benen. Tre av prästerna i Mariehamns församling har sagt att de är redo att, i strid med kyrkolagen, viga samkönade par. För församlingens del uppstår då plötsligt två följdfrågor: är äktenskapet giltigt och vad blir konsekvensen för prästerna?
Den kompromiss som församlingen nu kan erbjuda har både bälte och hängslen. En inkallad person med vigselrätt står sida vid sida med en en präst i kyrkan. En sköter den juridiska biten, en ansvarar för gudstjänstdelen. Då vigseln blir borgerlig kan äktenskapets riktighet inte ifrågasättas–eller i värsta fall riskera att prövas och ogiltligförklaras av domstol. Vidare slipper prästen bli kallad till personligt samtal med biskopen med eventuell påföljande skriftlig varning. Sist men inte minst går församlingen samkönade par, som anser att det är viktigt med vigsel i kyrkorummet, till mötes.
I maj ska kyrkomötet, kyrkans högsta beslutande organ, påbörja behandlingen av förslaget att kyrkan ska utvidga sin äktenskapssyn och därmed göra kyrklig vigsel möjlig för par av samma kön. Men räkna med att förslaget kommer att stöta på patrull, inte bara av värdekonservativa krafter utan av många kyrkomedlemmar som ser på äktenskapet som ett förbund mellan man och kvinna.
Ett beslut ser vi troligen först om några år och enskilda präster kommer även efter det att kunna säga nej till att viga samkönade par om det strider mot deras äktenskapssyn. Möjligt är också ett tredje alternativ, att kyrkan helt ger i från sig vigselrätten, vilket förespråkas av bland andra biskop Björn Vikström.
Fram tills dess tar förhoppningsvis flera församlingar modell av Mariehamn och välkomnar samkönade par till vigsel i kyrkorummet.
Varje litet steg räknas.
Annika Kullman