Med stora svartvita fotografier återupplivas ett Geta från tiden före 1950-talet.
-Det har inte varit alldeles lätt att plocka fram informationen om alla bilder, säger Nils-Olof Sundblom, ordförande för Getas sockensällskap.
FOTO Getas vackra kulturarvsstuga har just blivit fotogalleri. Sockensällskapet har satt upp de första planscherna med fotografier från det gamla Geta.
-Vi har ett femtiotal bilder uppe, ett urval av de 300 bilder vi fått ihop hittills. Men då har vi bara letat i sex av alla tillgängliga gårdar, säger Nils-Olof Sundblom, ordförande för Getas sockensällskap.
Trevlig och besvärlig
Sockensällskapet har gett ut två Geta-krönikor.
-Den tredje är tänkt att handla om naturen, eller egentligen de människotyper som levde i naturen. I Getas fall en trevlig men besvärlig människotyp.
Till exempel skulle det aldrig falla en Getabo in att säga att man åker upp till Mariehamn.
-Härifrån åker vi ned till Mariehamn, säger Nils-Olof Sundblom.
Den första planschen innehåller bilder från Bolstaholms gård. Här syns till exempel Fridolf och Ida Sundberg med familj.
-Fridolf reste till Amerika och arbetade i hamnen. Så kom han hem med lite pengar och började såga timmer åt gården.
"Riktig arbetskarl"
På en annan bild syns den då 90-årige "Oxnäs-Hjalmar" Lindberg.
-Han var en riktig arbetskarl och låg i. Vi ville egentligen bara ha svartvita fotografier men vi tog med den här färgbilden på honom av respekt.
Nästa plansch handlar om Isaksö och Hellö. Flera bilder skildrar det så viktiga brobygget som förband Isaksö med fastlandet.
-Alla med häst och traktorer hjälpte till.
På en annan bild stirrar betraktaren rakt in i linserna på några kameror tillhörande Fotografiska förbundet i Geta. Bilden är tagen på 1920-talet.
-Vi skulle hemskt gärna vilja komma i kontakt med någon som har några av de bilder som Fotografiska förbundets medlemmar tog. De är ju rena guldgruvan, säger Nils-Olof Sundblom.
Förmögen på kräftor
Johannes med syster Hilda på Grändel blickar tillbaka från trappan på sitt hus på en annan bild.
-Det sades att han hade kammaren full av guld. Han gjorde stora pengar på att fiska och sälja kräftor. Få minns nog hur hur viktig kräftförsäljningen en gång var för Ålands ekonomi.
På den sista planschen syns Nils-Olof Sundbloms egna föräldrar och syskon från gården i Möckelgräs.
-Det fina med den tiden var att det alltid var så många människor som hjälptes åt, säger han och ler.
Utställningen är öppen på söndagar.
Petter Lobråten