I juni donerade Regina Österlund en låda full med sin farbror Edgar Bomans kompositioner, hans enda kända LP-skiva, brev och andra dokument, till landskapsarkivet.
Rena guldgruvan av information om den bortglömde musikern som på 1940-talet var Ålands mest kände dragspelare.
–Han spelade på ungdomsföreningarnas fester och på danserna på Socis till exempel. Han skrev egna danslåtar, säger Leif Finnäs som samlat på material om Boman i flera år.
Född 1927 började Edgar Boman spela dragspel redan i 14-årsåldern. 1946 vann han det åländska mästerskapen i dragspel. Hösten 1947 börjar han studera piano, klarinett och komposition vid Sibeliusakademin i Helsingfors.
– Han hade mycket höga betyg i det flesta ämnena. Och han tillhörde de elitelever som fick egna verk uppförda på skolans årliga publikkonserter.
Lärarna betraktade honom som en av de mest lovande elever de haft.
–Enligt släktingar till honom kallades lärarna honom för snudd på geni.
Noterna till flera av de klassiska stycken han skriver under början av 1950-talet finns med i donationen.
Tog inte examen
– Tyvärr tar han aldrig examen. Båda de två lärare som följt honom närmast dog just innan han skulle få sitt betyg, berättar pianisten och musikinstitutets tidigare rektor Marcus Boman, vars far var kusin med Edgar Boman.
Edgar Boman är även musiker vid Lilla teatern och fortsätter att spela dragspel på danstillställningar. Han gifter han sig med den svenska primadonnan Lill Estlander. Åren 1953-1958 rör han sig mellan Finland, Sverige och USA.
–I New York publicerar han sin första komposition, säger Leif Finnäs.
Edgar Boman är influerad av jazzen men kombinerar det men den klassiska musiken. Leif Finnäs spelar en bit av ett stycke på Edgar Bomans skiva. Det påminner om en jazzigare version av Erik Satie.
Till USA
1958 dyker han upp i USA där han bosätter sig i Sacramento i Kalifornien. Han startar utbildningsinstitutet Boman's Academy of Music. Han uppträder som dans- och underhållningsmusiker.
– Någon gång i slutet på 1960-talet spelar han in en LP: ”The Edi Boman Sound” med den egna kvartetten The Chambermen.
Den röda skivan finns med i donationen.
–Jazzen låg honom nära. Han använder en mycket avancerad harmonik för att vara på den här tiden. Då upplevdes det som nytt och lite konstigt. Han har en del geniala ackordväxlingar, beskriver Marcus Boman.
I början av 1980-talet tar hans liv en olycklig vändning när han en natt blir utsatt för ett brutalt knivöverfall. Han sticks åtminstone 13 gånger och återfår aldrig hälsan riktigt efter det.
Edgar Boman lever ensam, skild från sin andra hustru, en amerikanska, och arbetar med husrenoveringar. Han drabbas av epilepsiliknande anfall och 1985 faller han så illa att han avlider några dagar senare.
Edgar Boman blev 57 år gammal.
Samlat material
Sedan hösten 2013 har Leif Finnäs systematiskt samlat information om Edgar Boman. Han har intervjuat personer som kände honom, letat information på Ålands emigrantinstitut och på Sibeliusakademin.
–Och det finns mer att forska fram. Jag ska kontakta Edgar Bomans styvson i USA till exempel.
Han har också kontakt med en av bandmedlemmarna i The Chambermen.
Leif Finnäs hälsar att om det finns någon på Åland som vill bidra med material eller information är man välkommen att kontakta honom eller landskapsarkivet.
–Drömmen vore att kunna systematisera alla verk som Edgar Boman lämnade efter sig. Och det vore roligt att kunna göra en riktig levnadsbeskrivning. Gärna tillsammans med en CD med hans musik.
Petter Lobråten