Flera konstnärer ställer ut tillsammans och Caroline Pipping bidrar med både skulpturer i rakubränd keramik och målningar i stort format.
– Att måla är naturligt nog mitt främsta konstnärliga uttryck men jag tror att jag burit skulpturerna inom mig rätt länge. Möjligtvis ända sen mina barndoms år i Zambia. Åtminstone har de vuxit fram helt organiskt och känts som en naturlig del av mitt konstnärskap, säger hon i ett pressmeddelande.
Hon säger också att det varit ett självklart val att rakubränna skulpturerna med tanke på ”det okontrollerbara och den speciella råhet som tekniken ger uttryck för”.
– Jag började med den första serien skulpturer, Nomaderna, redan 2013–14 det vill säga strax före den stora strömmen av flyktingar från Syrien började anlända. Men frågor kring begreppet ”displacement” har i princip alltid intresserat mig. Jag intresserar mig för hur närvaron eller frånvaron av kulturella kontexter och kulturell identitet påverkar upplevelsen av jaget och erfarenhet av identitet.
Serien skulpturer kallar hon ”Hjälparna”.
– Hjälparna är varelser som existerar på en frekvens som för det mesta är osynlig för det mänskliga ögat och de har, som namnet säger, kommit för att hjälpa mänskligheten. Hjälpen kommer dock inte i form av svar på våra frågor – Hjälparna kommunicerar över huvud taget inte med språk – utan i stället kommunicerar de uteslutande genom lek, säger Caroline Pipping.
Målningarna hon ställer ut kom till i samband med installationen ”Nomads in Time & Spece” från 2018. En av målningarna bär titeln ”New Frequency”, vilket också är namnet på Caroline Pippings hela bidrag på KWUM.
– Namnet syftar på möjligheten till en ny nivå av medveten kommunikation – en ny frekvens, förklarar hon.
Utställningen öppnar den 28 oktober med vernissage klockan 14.00-17.00 och pågår till den 31 mars nästa år. Övriga konstnärer som medverkar är Mallu Järkkä och Karin Widnäs.