Åland deltar bara i sex av tolv sporter i sommarens öspel på Orkney. I dagläget finns det totalt endast 33 aktiva som är villiga att dra på sig den åländska öspelsdressen mellan den 12-18 juli. Detta är något av en negativ rekordsiffra för den åländska truppen som de senaste decennierna lockat ett drygt 100-tal aktiva till spelen som arrangeras vartannat år.
– Det blir väldigt dyrt för väldigt lite. För oss blir det dyrare än på Bermuda (2013) och då ska vi till Orkney, noterar den åländska koordinatorn och tidigare lagledaren Susanne Guildford som för egen del inte heller kommer att vara på plats.
När Åland reste till Bermuda för spelen 2013 hade man inga fotbollslag men truppen bestod ändå av ett 70-tal aktiva där man bland annat hade två volleybollag och en stor skyttetrupp på plats.
De höga kostnaderna är en orsak till att några av sporterna inte väljer att delta i sommarens spel.
För fotbollen var det avgörande.
– De tackade nej för att det blev för dyrt, säger Susanne Guildford och noterar samtidigt att det inte blir något åländskt deltagande i varken cykel eller triathlon på grund av samma orsak.
Och det är inget genuint åländskt problem i öspelsfamiljen.
– Gotland sitter i samma sits som oss, noterar Susanne Guildford.
Fakta
Preliminär öspelstrupp till Orkney
Bågskytte
Håkan Lindén
Daniele Rolfi
Daniel Söderström
Ann-Sofi Perjus
Jonah Perjus
Friidrott
Mathias Häggblom
Julius Holmberg
Alexander Björkén
Golf
Hampus Nordin
Sebastian Lindman
Kim Berglund
Erik Branér
Emma Lindman
Alma Bergroth
Gymnastik
Edit Virta
Nova Lundsten
Kajsa Sjöström
Stina Ekstrand
Cornelia Scott
Olivia Ståhlberg
Segling
Jacob Remmer
Arthur Sundström
Thomas Lindström
Simning
Olivia Weuro
Ellen Woivalin
Jenny Ek
Selma Nordberg
Frida Karlsson
Wilma Danielsson
Nova Larsson
Julia Eriksson
Miro Bergman
Hugo Mirén
Intresset minskat
En annan orsak till den magra åländska truppen är det varken arrangeras volleyboll eller skytte på den skotska ön. Inte heller bowling, judo, bordtennis eller tennis.
Men vissa av de åländska trupperna som ändå deltar har haft det svårt att locka deltagare.
– Jag får en känsla av att intresset för öspelen har minskat generellt och att man inte längre ser det som en status att vara med i ett öspel, säger Susanne Guildford.
Men även där kommer de höga kostnaderna emot då det är idrottarna själva som betalar mycket ur egen ficka. Och ett öspel på de brittiska öarna är dyra.
– Det blir dyrt och det är någonting som vi har varnat för länge. Det slår visserligen olika för olika öar var man åker men Orkney som destination är ett problem då de har en politisk styrning som inte gynnar ett deltagande i ett öspel, säger Susanne Guildford diplomatiskt.
– Visst är det bra att små öar får arrangera öspelen men här har vi passerat gränsen. Hade vi skickat två fotbollslag hade det helt enkelt inte funnits något boende för dem.
Söker 2033
2027 arrangeras öspelen på Färöarna där den åländska truppen med all sannolikhet blir större då man arrangerar flera sporter som ålänningar av tradition brukar delta i.
Åland har för avsikt att söka öspelen 2033 efter att tidigare arrangerat spelen 1991 och 2009. Susanne Guildford ser dock årets tunna åländska trupp som ett problem att kunna blidka den internationella öspelsorganisationen att kunna få spelen.
– Om vi inte deltar själva tror jag att våra chanser att få spelen minskar rejält, säger hon.
De åländska seglarna som har ett lagguld att försvara från Guernsey för två år sedan har dessutom svårt att få ihop en fyramannatrupp. Johan Sundblom och Per Sahlberg, som kvalat in, har tackat nej till ett nytt öspel medan redan kvalklara Jacob Remmer och Thomas Lindström har för avsikt att åka. Man har fått klart med Arthur Sundström – men saknar i dagsläget ett namn ytterligare för att få fullt lag.
– Vi har gått ut och sagt att den som vill åka får åka, säger Thomas Lindström som för egen del inte heller har bestämt sig till etthundra procent.
Nya lagledare
Även friidrottarna åker med en betydligt mindre trupp än tidigare år. Ledaren Frank Ottesen får blott tre herrar med sig till Orkney.
– Det är inte riktigt klart ännu och jag hoppas att vi i alla fall får med en till så att vi kan ha ett herrstafettlag, säger han.
De mångåriga lagledarduon för den åländska truppen, Susanne Guildford och Mona-Lisa Wasström, leder inte laget på plats på Orkney. Där är det Miisa Weuro och Petra Brunila som tar hand om den åländska truppen.
– Men jag har lovat att hjälpa till med allt runt omkring i år, säger den mångåriga lagledaren Susanne Guildford som alltså inte kommer att leda laget på Orkney i sommar och förmodligen inte i framtiden heller.
– Det är ett bra öspel att få testa på för dem då det är ett litet spel, noterar Susanne Guildford.
Det arrangeras även squash, badminton och bowls utan åländskt deltagande. Trupperna ska spikas två månader före invigningen, det vill säga under den andra veckan i maj.