Diplomatin spelar fortfarande en viktig roll i världen trots att mycket tenderar att bli allt mer osäkert. Det menar Ålands fredsinstitut och det vill man lyfta fram i samband med årets Kastelholmssamtal som arrangeras den 27 mars. Kastelholmssamtalen arrangeras för elfte gången och har alltid ett fredstema. De hålls under beskydd av president Tarja Halonen, som i år deltar i samtalen.
– Frågan om diplomati är otroligt aktuell på grund av det försämrade säkerhetspolitiska läget, säger Susann Simolin.
Hon säger att när det är som mest turbulent i nyhetsmedierna så kan det vara bra att ta ett steg tillbaka och se saker ur ett längre och mer globalt perspektiv.
– Därför har vi velat lyfta fram de här tre talarna. De är kända i diplomatikretsar, säger Liz Lindvall, informatör vid Fredsinstitutet.
– Diplomatin spelar fortfarande en viktig roll och vi vet att den sker, men allt kommer inte upp på radarn, säger Susann Simolin.
Fakta
Årets talare vid Kastelholmssamtalen:
• Minna Kukkonen-Karlander är Senior Manager vid Crisis Management Initiatives (CMI). Mellan 2011 och 2018 arbetade hon som rådgivare till president Ahtisaari och stöttade honom i hans globala initiativ relaterade till konfliktlösning, och fredsskapande. Hon har över tio års erfarenhet av fredsmedling och konfliktlösning.
• Anders Lidén är fil dr i statsvetenskap. Han var Sveriges FN- ambassadör i New York från 2004–10. Han har också tjänstgjort som ambassadör i Israel, Zimbabwe och Finland med sidoackrediteringar i Cypern, Malawi och Mauritius, samt varit utrikesråd för politiska frågor vid UD i Stockholm. Han har varit valobservatör för OSSE i en rad länder, inklusive Ryssland och Ukraina.
• Annika Söder är svensk diplomat och politiker och senior rådgivare till European Institute of Peace, i frågor om Mellanöstern. Hon var under perioden 2014–2019 kabinettssekreterare i UD och 2002 till 2006 statssekreterare för utvecklingssamarbete och humanitära frågor i UD. 2021 tjänstgjorde hon som OSSE’s särskilda representant i södra Kaukasus och i Geneva International Discussions om Georgien- konflikten.
Det politiska samtalet tycks hela tiden bli mer polariserat och samarbetet inom många viktiga organisationer är skakigt. Susann Simolin lyfter fram OSSE, (Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa) som ett exempel.
– OSSE firar i år 50 år och Finland är ordförandeland.
Tvådelat program
Susann Simolin och Liz Lindvall lyfter också upp exempelvis Kina och Saudiarabien som aktörer inom diplomatin.
– Vilka roller har de här länderna och kan till exempel AI ha någon inverkan på diplomati? Allt sådant ska tas upp under samtalen.
Som vanligt består Kastelholmssamtalen av två delar. Först hålls ett samtal på Kastelholms slott, där panelen diskuterar årets tema under ledning av Katja Creutz, som är programdirektör för global säkerhet vid Utrikespolitiska institutet i Finland.
Den andra delen utgörs av ett rundabordssamtal och hålls i år i Mariehamns stadsbibliotek i samarbete med Mariehamns litteraturdagar. Där utvecklar man den dialog som hållits på slottet och samtalet leds av Isabel Bramsen som är medlare och forskare vid Lunds universitet. Sedan tar moderatorn Kjell-Åke Nordqvist vid. Han är professor i internationella relationer vid Enskilda Högskolan Stockholm.